Subiect "limita de varsta" Deschis de george la data: 09/22/2014 6:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
limita de varsta
Scris de: george la data: 09/22/2014 6:23am
Data nasterii:10.02.1958 gen f
Stagiul de cotizare:31
Alte date:
Intrebare:Buna ziua
As avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune .Matusa mea are 31 de ani cotizati .acum se afla in pensie de invaliditate de cca 8 ani care se adauga celor 31 de ani cotizati .Din cei 31 de ani ,15 ani sunt lucrati in grupa aII-a de munca .Dupa calculatorul d-voastra varsta de pensionare ar fi la 57 de ani .Sotul dansei a decedat in 2007 ,la momentul decesului avea calitatea de pensionar (pensie la limita de varsta) .intrebarea mea este daca la momentul pensionarii la limita de varsta a matusii mele poate renunta la drepturile ei de pensie in favoarea pensiei care i s-ar fi cuvenit unchiului meu care ar fi de altfel mai avantajoasa ?Acest drept il poate dobandi in proportie de 100% din drepturile care i s-ar fi cuvenit unchiului meu avand in vedere ca nu exista alti urmasi de drept care sa se incadreze in cerintele legale de acordare a pensiei de urmas(nu exista copii).Mentionez ca aceasta casatorie a durat mai mult de 15 ani ,iar matusa mea nu s-a recasatori.t
Re: limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 09/23/2014 3:46am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 10 februarie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani, stagiul complet de cotizare de 31 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 15 ani in gr II beneficiaza de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 34 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de 15 ani in gr II echivalata cu conditii deosebite are dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si pensionarea cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani adica in 10 februarie 2016.
Are dreptul la pensie de urmas in urma sotului sau la varsta standard de pensionare de 61 ani. Daca este singura care are dreptul la pensie de urmas de pe urma sotului sau decedat pensia de urmas va avea punctajul de 50 % din punctajul pensiei sotului sau.
Deci recapituland poate beneficia de propria pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani iar la varsta de 61 avand dreptul si la cea de urmas poate opta pentru pensia mai avantajoasa.
Re: limita de varsta
Scris de: blueM la data: 09/23/2014 4:02am
george :
Data nasterii:10.02.1958 gen f
Stagiul de cotizare:31
Alte date:
Intrebare:Buna ziua
As avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune .Matusa mea are 31 de ani cotizati .acum se afla in pensie de invaliditate de cca 8 ani care se adauga celor 31 de ani cotizati .Din cei 31 de ani ,15 ani sunt lucrati in grupa aII-a de munca .Dupa calculatorul d-voastra varsta de pensionare ar fi la 57 de ani .Sotul dansei a decedat in 2007 ,la momentul decesului avea calitatea de pensionar (pensie la limita de varsta) .intrebarea mea este daca la momentul pensionarii la limita de varsta a matusii mele poate renunta la drepturile ei de pensie in favoarea pensiei care i s-ar fi cuvenit unchiului meu care ar fi de altfel mai avantajoasa ?Acest drept il poate dobandi in proportie de 100% din drepturile care i s-ar fi cuvenit unchiului meu avand in vedere ca nu exista alti urmasi de drept care sa se incadreze in cerintele legale de acordare a pensiei de urmas(nu exista copii).Mentionez ca aceasta casatorie a durat mai mult de 15 ani ,iar matusa mea nu s-a recasatori.t

- In cazul prezentat pensia de urmas reprezinta 50% din pensia sotului.(Art 89 alin (2) lit. (a)/Legea 263/2010).
- Nu ati precizat gradul de invaliditate al matusii dvs.
ART. 86/Legea 263/2010 - Legea pensiilor:
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
- Daca are gradul III de invaliditate:
ART. 85/Legea 263/2010 - Legea pensiilor:
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea VARSTEI STANDARD de pensionare (la varsta de 61 de ani), dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
Poate opta pentru pensia mai avantajoasa
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1