Subiect "pensie cap" Deschis de Macovei Mariana la data: 09/29/2014 6:06am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie cap
Scris de: Macovei Mariana la data: 09/29/2014 6:06am
Gen:F
Data nasterii:06.09.1954
Stagiul de cotizare:lucrator agricol CAP iunie 1973 - septembrie 1990 - cumulul lunilor lucrate insumeaza 10 ani(cum reiese din adeverinta eliberata de CAP)
16.09.1991 - 01.05.1993 gestionar
24.04.1998 - 01.05.1999 lucrator comercial
Alte date:
Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca intrunesc conditiile de iesire la pensie CAP si daca pensia de CAP se poate cumula cu pensia de urmas ce imi revine de pe urma sotului decedat in 2005 ce urmeaza sa mi-se dea la varsta de pensionare.
Va multumesc.
Re: pensie cap
Scris de: la pensie la data: 09/30/2014 1:35am
Sistemul de pensii al agricultorilor a fost inclus in sistemul public de pensii si in prezent nu se mai acorda pensii CAP ci pensii in sistemul public de pensii la care sunt luate in calcul si perioadele lucrate la CAP
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere dv aveati dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 06 iulie 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 29 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.
Deci dv aveti dreptul la propria pensie pentru limita de varsta daca realizati stagiul de cotizare minim de 14 ani si 8 luni.
Din pacate noi presupunem ca dv nu realizati stagiul minim de cotizare si deci nu puteti beneficia de propria pensie.
Pentru a afla daca aveti dreptul la propria pensie trebuie sa mergeti la Casa de pensii cu adeeverinta eliberata de CAP pentruca functionarul de la Casa de pensii sa va calculeze stagiul de cotizare care va revine pe perioada lucrata la CAP. Acesta se calculeaza nu in functie de lunile lucrate ci in functie de numarul de norme lucrat in fiecare an. Dupa ce vi s-a calculat acest stagiu, se cumuleaza cu stagiul lucrat in sistemul public ca gestionar si lucrator comercial de 2 ani 7 luni si 22 zile si daca impreuna realizati stagiul minim de cotizare de mai sus puteti depune dosarul pentru propria pensie.
Daca aveti dreptul la propria pensie si la pensie de urmas acestea nu pot fi cumulate ci trebuie sa alegeti pe cea mai avantajoasa.
Pensie de urmas aveti dreptul incepand cu data de 06 iulie 2014 daca durata casatoriei cu sotul decedat a fost mai mare de 10 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1