Subiect "Decizie pensie anticipata partiala" Deschis de Irina Ionescui la data: 09/29/2014 9:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Decizie pensie anticipata partiala
Scris de: Irina Ionescui la data: 09/29/2014 9:27am
Gen:f
Data nasterii:1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Subiect: Grupa de muncă a IIa, 100%, fix 2ani

Am primit decizia de pensionare.
Pensionat anticipat 2014. Pentru fix 2 ani in grupa a IIa, 100%, decembrie 1982- decembrie 1984, s-a aplicat corect majorarea venitului cu 25%. Intrebări:
a) este singura înlesnire la stagiu in grupă? Salariații Casei insistă că mai am dreptul la un spor de vechime, ori eu nu găsesc justificarea nici in lege nici in norme și nici în răspunsurile anterioare.
b) Pensia suplimentară calculată de Casă se aplică cumva și la valoarea majorată cu 25% pe perioada de grupa?
c) În principiu, pensia suplimentară s-a aplicat și la veniturile ce conțin acord și prime (înainte de 1990)?
d) Perioadele asimilate se adaugă la pensia transformată în pensie de vârstă.
Acum nu au fost menționate ca nume și nici ca valoare (chiar și valoare=0) în Decizie, este corect? Acestor perioade li se va aplica indicele de corecție, din anul pensionării 2014 sau din anul transformării pensiei în pensie de vârstă?
Vă mulțumesc
Re: Decizie pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 09/30/2014 1:38am
a) Pentru stagiile lucrate in grupele I si II inainte de 01 aprilie 2001 pe langa majorarea punctajelor se mai acorda urmatoarele avantaje :
- Stagiu suplimentar de 6 luni pentru fiecare an lucrat in gr I si de 3 luni pentru fiecare an lucrat in gr II conform art 16 din legea 3/1977 recunoscute de actuala lege 263/2010 prin art 17 alin (1), dar numai daca suma stagiilor in cele doua grupe este de minimum 5 ani
- Reducerea varstei de pensionare pentru stagii de cotizare in gr II echivalata cu conditii deosebite conform art 55 din legea pensiilor 263/2010 numai daca stagiul este de minim 6 ani
De aici rezulta ca dv beneficiati numai de majorarea punctajelor lunare pentru lucrul in grupa de munca.
b) Punctajul suplimentar pentru contributia la pensia suplimentara nu se aplica si majorarii punctajului pentru lucrul in grupa de munca.
c) Contributia la pensie suplimentara nu s-a retinut si din prime dar chiar daca s-ar fi retinut punctajul suplimentar pentru contributia la pensia suplimentara se calculeaza pentru sumele pentru care s-a retinut contributie si pentru majorarea de care vorbim nu s-a retinut contributie pentru pensie suplimentara.
d) Stagiile de cotizare asimilate se iau in calculul pensiei pentru limita de varsta la transformarea pensiei anticipate in limita de varsta. Verificati daca ati depus la dosarul de pensie actele doveditoare pentru stagiile de cotizare assimilate si daca acestea au fost acceptate deoarece daca le-ati depus si au fost acceptate la varsta standard de pensionare nu mai trebuie sa depuneti nimic nici macar cerere.
La recalcularea pensiei pentru limita de varsta se va adauga punctajul pentru stagiile asimilate si la total se va aplica indicele de corectie primit la iesirea la pensie anticipata din 2014.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1