Subiect "grupe de munca" Deschis de Ioana V la data: 10/15/2014 6:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
grupe de munca
Scris de: Ioana V la data: 10/15/2014 6:55am
Gen:feminin
Data nasterii:06.07.1959
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare:am lucrat 12 ani in grupa II de munca si 4 ani 5 luni in grupa I de munca
La ce varsta ma pot pensiona la limita de varsta si la anticipat?
pt grupa I de munca trebuia sa se aprobe sa se tina cont de minim 2 ani lucrati in aceasta grupa. S-a aprobat acest lucru?
Multumesc!
Re: grupe de munca
Scris de: olaru ghiorghe la data: 10/15/2014 12:07pm
Ioana V :
Gen:feminin
Data nasterii:06.07.1959
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare:am lucrat 12 ani in grupa II de munca si 4 ani 5 luni in grupa I de munca
La ce varsta ma pot pensiona la limita de varsta si la anticipat?
pt grupa I de munca trebuia sa se aprobe sa se tina cont de minim 2 ani lucrati in aceasta grupa. S-a aprobat acest lucru?
Multumesc!

conform anexei 5 din legea nr. 263/2010, aveti dreptul la pensie in 2021 , la varsta de 61 ani si 6 luni, stagiul standard de 31 ani si 6 luni;
in conformitate cu prevederile legii nr. 380/2013, anii de gr.I, se iau la calculul reducerii varstei daca sunt lucrati cel putin 6 ani;
in cazul d-stra cei 4 ani si 5 luni ar trebui sa se adune cu cei 12 ani lucrati in gr. II, beneficiind de reducerea varstei cu 3ani si 6 luni; in concluzie puteti iesi la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei in anul 2017 iulie, la varsta de 58 an si 6 luni.
Re: grupe de munca
Scris de: la pensie la data: 10/16/2014 6:28am
Raspunsul domnului Olaru este corect din punctual nostru de vedere deoarece interpreteaza prevederile legale privind stagiile in gr I mai mici de 6 ani asimilate cu conditii speciale prin legea 380/2013 asa cum o facem si noi.
Din pacate funstionarii de la casa de pensii considera stagiile mai mici de 6 ani asimilate prin legea 380/2013 cu conditii speciale si nu le cumuleaza cu stagiile de cotizare lucrate in gr II asimilate cu conditii deosebite.
In aceste conditii un raspuns complet al situatiei dv este :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 06 ianuarie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 6 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa I putea fi echivalat cu grupa “conditii speciale” prin :
1 - Legea 263/2010 anexele 2 si 3.
2 - Legea 380/2013
In aceasta privinta trebuie sa va interesati la angajator care este varianta corecta
Stagiul de cotizare in gr II a fost echivalat cu conditii deosebite.
Sunt posibile doua variante :
Varianta 1
Daca stagiul de cotizare in gr I a fost echivalat cu conditii speciale conform legii 263/2010 anexele 2 si 3 pentru un stagiul de cotizare de 5 ani in conditii speciale si 12 ani in conditii deosebite beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 6 luni adica data de 06 ianuarie 2016
Varianta 2
Daca stagiul de cotizare in gr I a fost echivalat cu conditii speciale prin legea 380/2013 pentru stagiul de 5 ani in conditii speciale nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare (se acorda pentru stagii de minim 6 ani) iar pentru stagiul de cotizare de 12 ani in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani adica in data de 06 iulie 2018
Este in discutie o modificare a legii care sa acorde reducerea varstei de pensionare si pentru stagii de cotizare de gr I asimilate cu conditii speciale prin legea 380/2013 mai mici de 6 ani. Trebuie sa urmariti finalizarea acestei intentii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1