Subiect "PLV" Deschis de MARIA DOBRE la data: 10/27/2014 10:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PLV
Scris de: MARIA DOBRE la data: 10/27/2014 10:19am
Gen:F
Data nasterii:18.09.1955
Stagiul de cotizare:14 ani si 7 zile
Alte date:facultate la zi 5 ani
Intrebare:Buna ziua,
datele de mai sus sunt pentru sora mea care locuieste in Canada.Cei 14 ani lucrati si facultatea sunt in Romania, inainte de plecare.
are dreptul la pensie in Romania? Eu ca sora cum pot sa-i depun dosarul de pensie si ce acte sunt necesare pentru a o putea reprezenta?Avand in vedere studiile universitare are minimum de vechime pentru a beneficia de pensie? Inainte de a pleca in Canada a locuit si lucrat in Targu Mures, dar carnetul de munca este la mine si l-am scanat la casa de pensii a municipiului Bucuresti.Unde ar trebui depus dosarul?
Multumesc.
Re: PLV
Scris de: la pensie la data: 10/28/2014 4:50am
La primele intrebari am raspuns cu mai mult timp in urma adica :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta in 18 noiembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Perioada studiilor universitare, daca au fost urmate la zi si au fost absolvite cu diploma, este considerata stagiu asimilat si se cumuleaza cu stagiul de cotizare lucrat realizand un stagiu total de cotizare de 19 ani. Astfel indeplineste stagiul minim de cotizare si se va putea pensiona cu pensie pentru limita de varsta in 18 noiembrie 2015.
Romania are incheiat un acord bilateral cu Canada in domeniul asigurarilor sociale astfel ca daca mai are stagii de cotizare lucrate acolo poate sa depuna un dosar in Canada cu perioada lucrata in Romania si calculul pensiei corespunzatoare. Aceasta varianta presupune un sir lung de corespondenta intre organizatia care se ocupa cu pensile in Canada si Casa de pensii din Romania si implicit o perioada lunga de timp.
Varianta mai simpla este sa depuneti dv dosarul de pensie al surorii la Casa de pensii de care apartine domiciliul dv, avand in vedere ca nu mai este nevoie de completarea stagiului minim de cotizare cu un eventual stagiu de cotizare din Canada..
Lista actelor pe care trebuie sa le contina dosarul de pensie nu o putem stabili noi numai din datele transmise ci va invitam sa cautati pe site-ul unei Case de pensii teritoriale si sa va extrageti actele care se potrivesc cu situatia surorii dv. Noi va propunem urmatoarea adresa :
http://www.pensiiprahova.ro/prestatii/pensii/limita-de-varsta/acte-necesare/
In plus va atentionam ca pentru a depune dosarul de pensie al surorii dv trebuie sa fiti imputernicita cu o procura eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei in Canada in care sa fie consemnat neaparat codul numeric personal (CNP) al surorii (probabil ati avut nevoie de o astfel de procura si la scanare). Deasemeni in cererea pe care o completati trebuie sa consemnati optiunea privind domiciliul la care trebuie sa-i fie transmisa pensia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1