Subiect "contributii fond pensie" Deschis de Gh. Marin la data: 11/11/2014 6:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
contributii fond pensie
Scris de: Gh. Marin la data: 11/11/2014 6:27am
Gen: M
Data nasterii: 18,02,1951
Stagiul de cotizare: peste 35 de ani
Alte date:
Intrebare: Contribuția la fondul de pensie al angajatorului se regăsește în vreun fel în calculul punctajului al angajatului viitor pensionar?.
Re: contributii fond pensie
Scris de: la pensie la data: 11/12/2014 6:45am
Contributia angajatorului la fondul de pensii se reflecta in diverse moduri in calculul pensiilor astfel:
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 angajatorii au platit CAS corespunzator conditiilor normale de munca pentru intreg fondul de salarii si nu sunt prevazute restrictii din acest punct de vedere la calculul pensiilor cu exceptia recunoasterii stagiilor de cotizare in grupele I si II de munca numai in cazul in care angajatorii au platit CAS-ul corespunzator.
In perioada intre 01 aprilie 2001 si 31 decembrie 2010 neplata CAS-uli de catre angajat :
- A privat angajatul de dreptul de a beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala
- A fost luat in calculul stagiului de cotizare numai ca o treime daca angajatorul nu a platit CAS.
- Pentru sumele primite la disponibilizare ca sume compensatorii s-a platit numai CAS de catre angajat fara ca angajatorul sa fie obligat sa o faca. In acest caz daca angajatorul a platit din proprie initiativa CAS pentru aceste sume acestea se iau integral in calculul pensiei iar daca nu a platit se iau in calcul numai o treime.
In perioada dupa data de 01 ianuarie 2011 se acorda toate drepturile angajatilor indiferent ca angajatorii au platit sau nu CAS, cu exceptia sumelor compensatorii care sunt tratate identic cu perioada anterioara.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1