Subiect "Suspendare pensie" Deschis de Marian Damian la data: 11/16/2014 10:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Suspendare pensie
Scris de: Marian Damian la data: 11/16/2014 10:17am
Gen: M
Data nasterii: 1970
Stagiul de cotizare: 5 ani

In anul 2009 am iesit la Pensie de invaliditate gr. 1 in baza legii 19/2001.

In anul 2013 am primit gradul 1 permenent (nerevizuibil).

Eu doresc sa ma angajez la o firma, dar trebuie sa renunt la pensia de invaliditate de gr. 1. (nerevizuibil).

Pensia mea este mica, in jur de 450 ron, traiesc la limita subzistenţei de aceea incerc sa lucrez.

Legea 263/2010 imi este defavorabila cu anii pe care ii am sa ma mai reincadrez din nou dupa ce lucrez.

Intrebare:

Pot sa suspend pensia de invaliditate de gr. 1 (nerevizuibil) pe perioada cat lucrez ?

Dupa ce nu mai lucrez , sa revin la pensia avuta (fara a solicita noua vechime).

Si daca pot sa revin tot la pensia stabilita in baza legii 19/2001.
Re: Suspendare pensie
Scris de: la pensie la data: 11/17/2014 7:28am
Desi ati explicat situatia dv destul de clar va intelegem numai partial.
Incadrarea in gradul I de invaliditate se face pentru asiguratii care au pierdut complet capacitatea de munca si in plus si a capacitatii de autoingrijire si deci nu se poate discuta de angajare.
Daca situatia medicala s-a imbunatatit puteti cere la comisie o expertiza capacitatii de munca si daca aceasta va incadreaza in gradul III de invaliditate va puteti angaja cu jumatate de norma.
Nu exista alternativa de suspendare a pensiei de invaliditate de gr I sau II pe o perioada in care sa va angajati si dupa incetarea angjarii sa reluati pensia de invaliditate fara o noua expertiza a capacitatii de munca.
Scris de: Marian Damian la data: 11/19/2014 12:42pm
Ma refer la acest articol din lege:

Art. 114.
4) Suspendarea plăţii pensiei si/sau a indemnizaţiei pentru
însoţitor se poate face si la cererea pensionarului, situaţie în care suspendarea plăţii se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Art. 115. – În sistemul public de pensii, reluarea plăţii pensiei se face, la cerere, după cum urmează:
a) începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;
Scris de: la pensie la data: 11/21/2014 9:10am
Cererea pentru suspendarea pensiei de invaliditate conform art 114 din legea pensiilor 263/2010 trebuie motivata indicand o cauza.
In cazul pensiei de invaliditate cauzele pentru care se poate cere suspendarea pensiilor vedem numai cele nominalizate la :alin (1) literele a), c), d), e) si f),
Prevederile indicate la art 114 alin (4) nu pot fi interpretate separat de prevederile celorlalte aliniate ci pur si simplu aici se precizeaza ca suspendarea pensiei poate fi fie ca rezultat al constatarii de catre functionarii casei de pensiei a incadrarii in art 114 alin (1), (2) si (3) fie la cererea pensionarului alin (4) prin care acesta anunta ca se incadreaza in alin (1), (2) si (3).
Deasemeni noi consideram ca in cazul dv de pensionar de invaliditate gr I cu indemnizatie de insotitor angajarea cu contract de munca va incadreaza in prevederile art 114 alin(1) litera e) care presupune ca starea sanatatii dv s-a imbunatatit si aceasta cauza trebuie constatata de comisia de expertiza a capacitatii de munca iar reluarea in plata a pensiei de invaliditate nu poate fi facuta decat in urma unei reexaminari a capacitatii de munca..
Regretam ca va sfatuim ca daca nu sunteti de acord cu modul nostru de interpretare al prevederilor legale adresati-va direct la ghiseul Casei de pensii.
Scris de: Marian Damian la data: 11/21/2014 11:21am
Multumesc mult pentru raspuns.
Interpretarea dvs. este corecta doar intr-o perspectiva.

Art 114 (1) (2) (3) sunt cauze de suspendare.
Totodata trebuie mers pe logica si dedus ca pot exista si alte cauze care pot constitui motiv de suspendare de aceasta data din partea beneficiarului.
De exemplu doresc sa ajut Statul un an de zile sa nu imi mai plateasca pensia.
In acest caz statul imi spune: Nu doresc sa ma ajuti !
Dvs interpretati ca Art. 114 (4) ar fi un pus ca autodenut daca banuim ca ne incadram la (1) (2) (3) si ca sa nu agravam treaba solicitam noi suspendarea.

Am citit normele metodologice ale Legii 263/2010 si la art. 114 nu se detaliaza.

Daca as avea rabdare cu acest subiect as demonstra in instanta ca ratinamentele mele sunt corecte.

Sanatate multa !
Scris de: la pensie la data: 11/25/2014 2:20am
Ne bucuram ca cel putin in o anumita proportie ati inteles rationamentul nostru.
Credem ca in cazul dv trebuie sa intelegeti ca impedimentul principal este incadrarea in gradul I de invaliditate cu pierderea capacitatii de autoingrijire.
Aceasta stare implica responsabilitatea celor care iau decizii care va pot agrava si mai mult sanatatea
Si noi va dorim multa sanatate.
Scris de: Marian Damian la data: 12/06/2014 12:02pm
Tocmai ca mizez pe profesionalizmul dvs. revin asupra subiectului deschis.

Dvs. ati spus ca nu pot suspenda pensia de invaliditate deoarece nu pot invoca o cauza stipulata de lege.

Eu as dori sa solicit suspendarea pensiei in baza art. Art. 114 4) , motivul se regaseste in Art. 114 (1) e)

Solicit suspendarea dupa ce fac un PFA, obtin drepturi de autor sau eventual drepturi din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

Intrebare:

As avea sanse in acest mod sa suspend pensia de invaliditate si dupa ce nu mai am incompatibilitate (PFA, drepturi de autor sau contract civil) sa solicit din nou pensia de invaliditate doar printr-o simpla cerere la Casa de poensii in baza art. 115 a), fara sa mai trec printr-o noua porocedura de pensionare ?

………………
Art. 114. - (1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

………………

Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I.
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
Scris de: la pensie la data: 12/08/2014 5:10am
Regretam sa constatam ca totusi nu ati inteles rationamentul nostru care venind de la persoana neutra nu putem fi acuzati ca am judecat cu partinire.
Deci noi consideram ca nu se poate face ceeace doriti dv deoarece aceasta inseamna ocolirea prevederilor legale si noi nu facem astfel de analize
Opinia noastra am explicat-o la primul raspuns si anume .
- Conform art 69 litera a) din legea pensiilor 263/2010 incadrarea in gr I de invaliditate se face pentru persoanele care se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de muncasi a capacitatii de autoingrijire.
- Practicarea unei activitati poate fi facuta numai dupa imbunatatirea starii de sanatate si aceasta presupune sa va adresati comisiei de expertiza a capacitatii de munca si daca aceasta constata imbunatirea capacitatii de munca sub 50 %, incadrarea in gradul III de invaliditate si acordarea dreptului la munca cu pana la jumatate de norma.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1