Subiect "situatie pensionare" Deschis de Porumb Constantin la data: 11/17/2014 7:44am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
situatie pensionare
Scris de: Porumb Constantin la data: 11/17/2014 7:44am
Gen:M
Data nasterii:26.03.1950
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:-
Intrebare:Am lucrat 4 ani in Marina Militara in perioada 72-76,(maistru instructor militar) inafara de scoala militara inceputa in 70. Am o vechime de aproximativ 20 de ani la Uzina ARO Campulung ca rectificator, respectiv, diferenta pana la 37 de ani de vechime in alte medii de lucru in care cotizarea a fost minima. In 2015 urmeaza sa ies la pensie. Care ar fi situatia in cazul meu privind punctele de pensie pe care le as avea in functie de situatia prezentata? Cum se va calcula punctajul? ce punctaj as putea avea de la armata si ce punctaj as avea din civil? stiu ca sunt necesare datele exacte pentru calcul, dar situatia punctajului de la armata imi este neclara...cum se va calcula? stiu ca la fiecare an am spor de o jumatate de an, dar nu cunosc mecanismul de calcul. Multumesc
Re: situatie pensionare
Scris de: la pensie la data: 11/18/2014 3:12am
Punctajul mediu al pensiei dv se calculeaza astfel :
- Se calculeaza punctaje lunare impartind sumele realizate pe fiecare luna lucrata la salariul mediu pe economie din acea luna comunicat de Institutul National de Statistica. Pe perioada lucrata in grupele de munca se majoreaza punctajele lunare cu 25 % pentru perioadele lucrate in grupa II si conditii deosebite si cu 50 % pentru perioadele lucrate in grupa I, conditii speciale si in alte conditii
- Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor lunare din acel an la 12.
- Se calculeaza suma punctajelor anuale pe toata perioada lucrata.
- Se calculeaza un punctaj mediu anual prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare determinat conform legii pensiilor in vigoare la data iesirii la pensie.
Aceste calcule se fac separat atat pentru perioada lucrata in sectorul militar si separat in sectorul public
In cazul dv stagiul complet de cotizare este de 20 ani in sectorul militar si 35 ani in sectorul public.
Se cumuleaza cele doua punctaje medii din cele doua sectoare si se corecteaza cu indicele de corectie acordat in functie de anul de iesire la pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1