Subiect "reducerea varstei de pensionare" Deschis de paun florea la data: 11/20/2014 9:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducerea varstei de pensionare
Scris de: paun florea la data: 11/20/2014 9:43am
Gen:masculin
Data nasterii:1959
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:14.6 ani grupa 1 Grivita Rosie si 2.2 ani grupa 1 la Jandarmerie
Intrebare:se cumuleaza anii de grupa 1 din cele doua institutii? acesti ani sunt specificati in cartea de munca cu gr1.Daca da ,ar indeplini varsta de pensionare luna viitoare.

Multumesc anticipat
Re: reducerea varstei de pensionare
Scris de: blueM la data: 11/21/2014 7:33am
paun florea :
Gen:masculin
Data nasterii:1959
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:14.6 ani grupa 1 Grivita Rosie si 2.2 ani grupa 1 la Jandarmerie
Intrebare:se cumuleaza anii de grupa 1 din cele doua institutii? acesti ani sunt specificati in cartea de munca cu gr1.Daca da ,ar indeplini varsta de pensionare luna viitoare.
Multumesc anticipat

R.1 - Cele doua perioade se cumuleaza
R.2) - Daca raspunsul a fost DA, nu inseamna ca luna viitoare puteti solicita pensie.
Daca anii de grupa I sunt lucrati in procent de 100%, puteti solicita pensie limita de varsta la implinirea varstei de 57 de ani. (in acest caz, vi se aplica o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani)
Re: reducerea varstei de pensionare
Scris de: la pensie la data: 11/21/2014 10:27am
Raspunsul domnului blueM este corect.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Grupa I de munca a fost prevazuta in legea pensiilor 3/1977 care a fost in vigoare pana la 01 aprilie 2001. Stagiile dv lucrate in gr I au fost echivalate cu conditii speciale si se cumuleaza.
Pentru stagiile de cotizare insumate de 16 ani si 8 luni lucrate in gr I beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 8 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 45 ani.
Pentru stagiile de cotizare insumate de 16 ani si 8 luni lucrate in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 8 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1