Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Mosneagu Gheorghe la data: 11/20/2014 2:20pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 11/20/2014 2:20pm
Gen:M
Data nasterii: 29.08.1953
Stagiul de cotizare:42ani 8 luni si 12 zile
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,
Numele meu este Butnaru Mirela si va scriu in legatura cu pensia tatalui meu, Mosneagu Gheorghe.
El a depus dosarul de pensie la 1 iunie 2014 si i-a venit decizia la data de 6 august 2014: casa de pensie nu i-a recunoscut 2 adeverinte de grupa 2 iar decizia a fost urmatoarea: pentru contributii de 41 ani 5 luni, in loc de 1260 lei i s-au cuvenit doar 790 lei.
Si-a refecut ambele adeverinte iar la data de 1 septembrie a depus o cerere de recalculare: saptamana aceasta a primit noua decizie, insa una din averinte tot nu a fost luata in calcul: contributii de 42 ani 8 luni si 12 zile, pensie cuvenita 1302, i s-a aplicat un procentaj de diminuare de aproximativ 40% , iar pensia este de 803 lei.
Problema este ca cei de la casa de pensii nu ii recunosc o adeverinta cu urmatoarea mentiune: temeiul legal pt grupa 2 nu este mentionat corect si nu este mentionata corect nominalizarea pentru grupa de munca. Cei de Umaro (intreprinderea unde tatal meu a lucrat din iunie 1971-februarie 1976) adeveresc ca tatal meu este incadrat in grupa 2 conform Ordonantei 50/90 art 3 punct 34 alineat 3 din anexa 2.
Va rog frumos sa ma sfatuiti ce am putea face in continuare cu recunoasterea aceastei adeverinte: casa de pensii i-a respins-o de 2 ori, cei de la Umaro nu vor sa o refaca: daca trebuie ajuns pana la un proces, pe cine sa dea in judecata: casa de pensii sau intreprinderea care ii da o adeverinta care pe de o parte ii recunoste grupa, dar pe de alta parte,nu face referire la un alineat corect din lege?
Din cate stim, la vremea cand el a depus dosarul de pesnionare -1 iunie 2014, avea dreptul la pensie anticipata fara diminuari pentru o vechime de 43 ani; mi se pare aberat sa ai 40% penalizare pentru o lipsa de 3 luni si 20 zile.
Astept raspunsul dvs: orice informatie si orice sugestie ne puteti oferi sunt mai mult decat binevenite.
Multumesc frumos
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 11/21/2014 11:04am
Forma si continutul adeverintelor pentru atestarea stagiilor in grupele I si II de munca efectuate inainte de 01 aprilie 2001 depinde de data la care au fost eliberate adeverintele si au fost reglementate astfel.
a) Inainte de septembrie 2008 au fost date numai instructiuni generale de valabilitate a datelor continute de adeverinta si deci adeverintele eliberate inainte de septembrie 2008 trebuie sa satisfaca numai cerintele ca acestea sa respecte valabilitatea datelor continute si pot valorificate si acum conform art 126 alin (4) din Normele de aplicare a legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011
b) In septembrie 2008 prin Ordinul 590/2008 al Ministrului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse s-a stabilit un model al acestor adeverinte. Adeverintele eliberate dupa 27 septembrie 2008 pana in 31 decembrie 2010 trebuiau sa corespunda modelulului din anexa acestui ordin.
c) In data de 01 ianuarie 2011 a intrat in vigoare legea pensiilor 263/2010 care a stabilit prin normele de aplicare aprobate prin HG 257/2011 ca adeverintele pentru stagiile lucrate in grupa II sa fie eliberate conform anexei 14 la aceste norme.
Deci dv trebuie sa verificati daca adeverinta respecta aceste prevederi.
Daca adeverinta eliberata ultima oara nu este conform modelului din anexa 14 la normele de aplicare cereti angajatorului sa va elibereze o adeverinta conform acestei anexe.
Daca angajatorul refuza mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine angajatorul ..
Daca nici dupa interventia celor de la ITM angajatorul nu elibereaza o adeverinta corecta puteti deschide o actiune in justitie (la tribunal) impotriva acestuia.
Daca cei de la ITM va confirma ca adeverinta este corecta puteti deschide o actiune in justitie (la tribunal) impotriva Casei de pensii.
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 05/15/2016 12:52pm
Gen:M
Data nasterii: 29.08.1953
Stagiul de cotizare: 43 Ani 11 Luni
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Va contactez in legatura cu acest subiect mai vechi: tatal meu a reusit in cele din urma sa obtina de la fabrica unde a lucrat o adeverinta conforma, iar la data de 28 februarie 2016 a depus-o la Casa de Pensii Neamt. Cei de la Casa de Pensii i-au acordat grupa de munca II, acumuland astfel 43 ani si 11 luni de vechime. Cu toate acestea, tot a fost penalizat cu un procent de 20.25%.
Tatal meu s-a pensionat la data de 1 iunie 2014, avand la momentul respectiv 60 ani si 10 luni.
Pe decizie, se mentioneaza, de asemena ca, in cazul lui varsta de pensionare va fi de 63 ani.

Puteti, va rog, sa imi spuneti daca intr-adevar trebuiau aplicate aceste penalitati: din cate stiu eu sunt 2 criterii care trebuiesc indeplinite: stagiul de cotizare sa depaseasca cu minim 8 ani stagiul complet standard de cotizare iar persoana respectiva sa nu aiba mai mult de 5 ani, pana la varsta standard de pensionare.

Va multumesc frumos pentru raspuns.
Scris de: la pensie la data: 05/16/2016 1:56am
Gen:
Sunt corecte criteriile mentionate de dv dar pe langa aceste mai exista si un al treilea criteriu si anume acela ca in stagiul de cotizare de 43 ani nu se iau in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru urmatoarele perioade :
- stagiul militar
- studii universitare
- cat a beneficiat de pensie de invaliditate
Deci verificati daca dv ati inclus in stagiul de cotizare de 43 ani si 11 luni si astfel de stagii de cotizare asimilate.
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 05/16/2016 12:11pm
Va multumesc pentru raspuns.
Am verificat cu tatal meu si pe decizie, in dreptul stagiului militar are trecut 0 zile iar liceul si facultatea au fost facute la seral.
Singura perioada mentionata este de 5 luni si 20 zile la rubrica:incapacitate temporara (concediul medical).
As vrea sa va intreb daca tatal meu ar fi indreptatit sa conteste aceasta decizie si care ar fi articolul din lege la care ar trebuie sa faca referire.

Si as mai avea o nelamurire: admitand ca nu ar fi eligibil pentru o pensie anticipata fara penalitati, atata timp cat are incadrati in grupa II de munca 10 ani si 1 luna, nu ar trebui sa se diminueze varsta de pensionare cu 2 ani si jumatate? Cei de la Casa de Pensii i-au diminuat-o doar cu 2 ani- respectiv 63 ani.

va multumesc pentru raspuns.
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 05/16/2016 12:17pm
Va rog sa nu luati in calcul a 2a intrebare: am vazut pe site ca intr-adevar exista o reducere de 2 ani. As dori doar sa va intreb daca ar fi indreptatit sa faca o contestatie.

Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 05/17/2016 3:11am
Articolul care stabileste dreptul la pensie anticipata, nediminuata, este art 62 din legea pensiilor 263/2010 insa nu putem sa va precizam daca are dreptul sa depuna contestatie daca nu ne precizati din ce se compune stagiul total de cotizare de 43 ani si 11 luni.
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 05/18/2016 2:44am
Buna ziua,

Am verificat cu tatal meu si stagiul total de cotizare de 43 ani 11 luni si 10 zile se compune din:

-in conditii normale de munca: 30 ani 10 luni 9 zile
-grupa II de munca: 10 ani 1 luna 11 zile
-stadiu aferent grupei: 2 ani 6 luni
-incapacitate temporara: 5 luni si 20 zile

Si intr-adevar in anexa F exista si o perioada asimilata de 1 an 3 luni si 17 zile, insa aceasta nu este inclusa in cei aproape 44 ani; Cu perioada asimilata se fac 45 ani 2 luni si 27 zile.

Noi am vrea sa stim daca intr-adevar cei de la Casa de Pensii l-au incadrat justificat in pensie anticipata partiala cu penalitati.

Va multumesc
Scris de: Mosneagu Gheorghe la data: 05/19/2016 4:43am
Buna ziua,

As mai avea o intrebare:

-tatal meu a fost incadrat initial in Pensie Anticipata partiala (cu penalitati 40%) din cauza ca nu i s-a recunoscut grupa a IIa de munca (Casa de Pensii motivand ca temeiul legal folosit nu este corect). Decizia initiala a fost contestata la data de 13 decembrie 2014 iar in aprilie 2015 contestatia a ajuns la Casa de Pensii Publice Bucuresti. Am fost in audienta in februarie 2016, pentru a solicita un raspuns, insa nu ni s-a putut furniza nici o informatie.
Intre timp, cei de la fabrica unde tatal meu a lucrat au fost dati in judecata, angajatii au castigat procesul si acum elibereaza adeverinte conforme.
Tatal meu a atasat si el o noua adeverinta la dosar si varsta de pensionare a fost redusa la 63 ani cu 20% penalitati.
Exista cumva vreun articol de lege care mentioneaza ca nu se poate trece de la pensie anticipata partiala la pensie anticipata, decat in momentul in care se ajunge la varsta standard de pensionare?

Si stiti cumva daca, prin faptul ca tatal meu a atasat a noua adeverinta la dosar anuleaza cumva contestatia initiala? Pentru ca adevarul este cumva la mijloc: colegi de-ai lui au dat Casa de Pensii in Judecata si au castigat procesul iar alti colegi au dat fabrica in judecata si au castigat procesul.

Va multumesc pentru raspuns.
Scris de: la pensie la data: 05/20/2016 6:12am
Perioada asimilata de 1 an, 3 luni si 17 zile este probabil perioada stagiului militar care nu intra in calculul stagiului de cotizare care da dreptul la pensie anticipata dar daca aceasta nu a fost inclusa in cei 43 ani iese din discutie.
In interpretarea noastra nu exista nicio prevedere in legea pensiilor 263/2010 sau in normele de aplicare ale acesteia care sa interzica transformarea pensiei anticipate in pensie anticipata daca se argumenteaza cu acte corecte din punct de vedere legal.
Nu avem toate informatiile necesare unei analize corecte dar presupunem ca in cazul tatalului dv este vorba de faptul ca nu realizeaza stagiul de cotizare de 43 ani. Adica daca concediul pentru incapacitate de munca a fost dupa 01 ianuarie 2005 si s-a datorat unei boli obisnuite (nu se datoreaza unui accident de munca sau unei boli profesionale) acesta nu se considera stagiu de cotizare asimilat. In acest caz oricare stagiu de cotizare apreciat gresit cu o zi reduce stagiul total de cotizare sub 43 ani si nu da dreptul la pensie anticipata, nediminuata.
Daca tatal dv a depus o contestatie care se refera la recunoatere stagiului de cotizare in grupa de munca
si ulterior a depus o noua adeverinta care este diferita de cea depusa la dosarul de pensie, noua adeverinta in cazul acceptarii se considera un act justificativ nou si face fara obiect contestatia.
Nu putem face nicio legatura cu situatia colegilor tatalului dv daca nu cunoastem in amanuntime obiectul actiunii in justitie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1