Subiect "ani lucrati in Romania si in Italia" Deschis de iulica la data: 11/23/2014 8:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ani lucrati in Romania si in Italia
Scris de: iulica la data: 11/23/2014 8:31am
Gen:
Data nasterii:8 03 1960
Stagiul de cotizare:25
Alte date:industria chimica
Intrebare:Buna ziua . Ma numesc iulica sunt nascuta in 1960 si am inceput sa lucrez din septembre 1980 .Pana in 2005am lucrat in acelasi loc de munca intr o fabrica de la industria chimica,mai precis de prelucrare a cauciucului. In prezent lucrez in italia cu contract de munca am deja 5 ani de vechime ,as vrea sa stiu cum se calculeaza sau mai bine zis cum se cumuleaza anii de munca din tara cu cei din strainatate va multumesc mult
Re: ani lucrati in Romania si in Italia
Scris de: la pensie la data: 11/24/2014 4:36am
Cei care au lucrat in doua tari din UE primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si ambele componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 08 noiembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Daca in perioada in care ati lucrat in industria chimica aveti stagii lucrate in grupele superioare de munca puteti primi :
- stagii de cotizare suplimentare
- reducerea varstei de pensionare, daca aveti realizat stagiul complet de cotizare incluzand stagiul suplimentar pentru stagiul in grupele de munca si stagiul lucrat in Italia.
Aveti Dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 56 ani si 8 luni in data de 08 noiembrie 2016 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare incluzand stagiul suplimentar pentru stagiul in grupele de munca si stagiul lucrat in Italia
Nu cunoastem legislatia din Italia insa daca aveti conditii de stagiu puteti cumula numai ca vechime stagiul lucrat in Romania..
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1