Subiect "pensionare la limita de varta sau anticipata" Deschis de Boranda Valeriu la data: 12/05/2014 3:11am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare la limita de varta sau anticipata
Scris de: Boranda Valeriu la data: 12/05/2014 3:11am
Gen:masculin
Data nasterii:22.04.1956
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date:grupa I: 5 ani si 9 luni; grupa a II-a: 4 ani si 8 luni
Intrebare: Cand ma pot pensiona la limita de varsta? cand ma pot pensiona anticipat. Multumesc.
Re: pensionare la limita de varta sau anticipata
Scris de: la pensie la data: 12/07/2014 8:23am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aredreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 aprilie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiile de 5 ani si 9 luni in grupa I si 4 ani si 8 luni in grupa II beneficiaza de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizeaza un stagiu de cotizare total de 34 ani si 9 luni.
Pentru stagiile de 5 ani si 9 luni in conditii speciale si 4 ani si 8 luni in grupa conditii deosebite nu poate beneficia de reducerea varstei de pensionare deoarece fiecare din aceste stagii este mai mic de 6 ani pentru care se acorda asemenea reduceri.
Din pacate functionarii Casei de pensii interpreteaza, dupa parerea noastra gresit, prevederile legii 380/2013 ne cumuland aceste stagii in grupa de munca mai dezavantajoasa.
Trebuie sa urmariti in continuare modificarea legislatiei pensiilor deoarece este in proiect o reglementare care sa faca posibila acordarea reducerii varstei de pensionare si pentru stagii mai mici de 6 ani in conditii speciale sau sa faca posibila cumularea stagiilor de cotizare din cele doua grupe de munca.
Are dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in 22 aprilie 2016 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 3 luni si realizati stagiul complet de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1