Subiect "pensionare" Deschis de Ana U. la data: 12/16/2014 10:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare
Scris de: Ana U. la data: 12/16/2014 10:13am
Gen:F.
Data nasterii:1955.10.18
Stagiul de cotizare:Romania- 26ani 9luni: Ungaria- 9ani 5luni
Alte date: 3 copii crescuti
Intrebare:Buna ziua! Am nascut si crescut 3 copii. Pot beneficia de reducere? Am depus in Ungaria dosar cu cerere de pensionare la data de 2014.12.01. Pe baza datelor de mai sus, am dreptul la pensie la limita de varsta sau la pensie anticipata partiala? La ce diminuarea ma pot astepta, daca nu am dreptul la pensie limita de varsta? Va multumesc si va doresc sarbatori fericite!
Re: pensionare
Scris de: la pensie la data: 12/17/2014 2:22am
In Romania conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 ianuarie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Actuala lege a pensiilor nu acorda reducerea varstei de pensionare pentru nasterea si cresterea unui anumit numar de copii.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea pensiei anticipate partiale depinde de numarul de luni de la data cand o cereti pana la implinirea varstei standard de pensionare. De exemplu daca o cereti in data de 18 ianuarie 2015 pana la 18 ianuarie 2016 sunt 12 luni. Diminuarea se calculeaza inmultind numarul de luni de anticipare cu 0,75 %. Deci daca depuneti cererea de pensie anticipata partiala in 18 ianuarie 2015 diminuarea va fi de 9 %.
Pentru pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Deci pentru astfel de pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Ungaria.
Pentru pensie anticipata partiala trebuie sa aveti o varsta mai mica decat varsta standard de pensionare cu maxim 5 ani si stagiul complet de cotizare. Deci pentru astfel de pensie trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Ungaria.
Va multumim pentru urari si va uram si noi asemenea si sa nu intampinati greutati la obtinerea pensiei.pe care o meritati.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1