Subiect "pensie limita de varsta" Deschis de ileana la data: 01/05/2015 11:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita de varsta
Scris de: ileana la data: 01/05/2015 11:36am
Gen:fem
Data nasterii:24.01.1955
Stagiul de cotizare:30 ani
Alte date:
Intrebare:
In data de 24.01.2015 implinesc varsta de pensionare, actual fiind in pensie anticipata partial -in baza legii 19/2000
Sunt pensionar in sistemul asigurarilor sociale de stat

La Casa de pensii se afla la dosar : adeverinta de facultate curs de zi, si adeverinta de incetarea activitatii la data de 1 iulie 2010 ( perioada de la data de 11.05.2010 -1.07.2010 – este perioada care trebuie calculata la pensia finala de limita de varsta, fiind perioada de la depunerea dosarului de pensionare , pana la incetarea activitatii.
Alte perioade lucrate nu am.

Intrebarile mele sunt: 1) Trebuie sa merg la casa de pensie pentru a solicita trecerea la pensie limita de varsta si recalcularea punctajului pensiei ?
2) 24 ianuarie 2015, este data trecerii la pensie limita de varsta, si in acest caz, cum se calculeaza pensia ? 23 de zile punctaj pensie anticipata partial si restul zilelor pana la sfarsitul lunii , punctaj pensie limita de varsta ?

Cu multumiri,
ileana
Re: pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 01/06/2015 3:35pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 24 ianuarie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu (fara cerere) conform art 67 alin (2) din legea pensiilor 263/2010.
Pentru recalcularea pensiei pentru limita de varsta este nevoie ca la dosar sa existe adeverinta pentru studii universitare iar sumele pentru care s-a platit CAS in perioada de la depunerea dosarului pana la data depunerii dovezii de incetare a activitatii se afla deja in arhiva electronica a Casei de Pensii. Deci nu este necesar sa mai depuneti alte documente.
Pensia pe luna in care se face transformarea se face asemanator cazului unui angajat la care se modifica salariul in timpul luni adica se calculeaza o suma proportionala pentru 24 zile in care primiti pensie anticipata partiala, diminuata, si o alta suma proportionala pentru 7 zile in care primiti pensie pentru limita de varsta recalculata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1