Subiect "Decizie pensie limita de varsta" Deschis de Petrini la data: 01/06/2015 3:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Decizie pensie limita de varsta
Scris de: Petrini la data: 01/06/2015 3:33am
Gen:M
Data nasterii:1954
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In urma cu cateva zile am primit decizia de pensionare. Folosind programul dvs. am obtinut aceeasi valoare ca si cea din decizie, fapt pentru care va felicit si multumesc pentru ceea ce faceti pentru viitorii pensionari.

Am insa o singura nedumerire, cu privire la o adeverinta cu venituri care nu mi-a fost luata in calcul , si de aceea va rog sa-mi spuneti ce ati face dvs. daca ati fi in locul meu.

Aceasta adeverinta face referire la citez ,, salarii tarifare corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8 ore/zi si platite ca ore normale conf. HCM 1546/1952 art. 2, HCM 2759/1956 si Decret nr. 175/1973 art.2 pentru activitatea de constructii - montaj, coraspunzator timpului efectiv lucrat. Unitatea a virat CAS.”

Din cuprinsul adeverinţei rezultă că adaosurile salariale nu sunt sporadice, ci au fost acordate an de an în toată perioada lucrată, respectiv 10.06.1985- 01.11.1990 rezultând din punctul meu de vedere , un caracter permanent al acestor venituri. In acea perioada aveam program de lucru de 10 – 12 ore pe zi pe santier – punct de lucru = constructii montaj Combinatul de apa grea ( Tr Severin)

Stiu doar ca aceste HCM-uri reglementau formele de retribuire obtinute in regim de lucru prelungit, prevazute de art. 2 din Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1.546/1952.
Va multumesc.
Re: Decizie pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 01/07/2015 12:24pm
Ne bucuram ca am putut sa va fim de ajutor.
In ceiace priveste veniturile corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8 ore pe zi va facem cunoscut ca acestea nu intra in baza de calcul a punctajului pensiei conform anexei 15 la normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011
Pentru a fi luate in calcul aceste venituri trebuia sa fi fost recompensat cu un spor cu caracter permanent pentru orele lucrate sistematic peste program.
Deoarece in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 angajatorii au platit CAS pentru intreg fondul de salarii si deci si pentru aceste sume ati putea beneficia de calcularea acestor sume numai daca deschideti o actiune in justitie (la tribunal) impotriva Casei de pensii si urmati, daca este necesar, toate caile de atac pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Fiindca ati intrebat ce as face eu in locul dv va raspund ca as renunta si nu as deschide actiune in justitie.
Scris de: Petrini la data: 01/07/2015 1:14pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc!
Scris de: Petrini la data: 01/07/2015 2:56pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Inca o rugaminte:

La cateva zile dupa primirea deciziei (vazand ca cei de la CP nu au trimis nici o adresa la angajator ca mi s-a emis decizia de pensionare) am imformat eu managerul ca sunt deja pensionar iar acesta m-a rugat sa-mi continui activitatea in continuare.

In acest sens, primind decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou CIM??, sau este valabil vechiul contract, putand sa-mi desfasor activitatea in baza acestuia. Cei responsabili de la firma mi-au spus ca nu e nevoie de semnarea unui nou CIM, ramane valabil cel vechi.
Asa sa fie sau acestia gresesc???
Scris de: la pensie la data: 01/08/2015 2:00am
Prevederea legala care reglementeaza aceasta situatie este :
ART. 56/ Codul muncii - Legea 53/2003 (articol modificat prin legea 40/2011) care prevede:
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) - j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.
Prin urmare angajatorul are obligatia sa declare incetarea de drept a vechiului contract de munca si sa incheie un nou contract. Obligatia dv este sa anuntati angajatorul ca ati primit decizie de pensionare (eventual in scris) si in rest obligatiile ce revin, din prevederea de mai sus, sunt ale angajatorului.
Scris de: blueM la data: 01/08/2015 2:02am
Petrini :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Inca o rugaminte:

La cateva zile dupa primirea deciziei (vazand ca cei de la CP nu au trimis nici o adresa la angajator ca mi s-a emis decizia de pensionare) am imformat eu managerul ca sunt deja pensionar iar acesta m-a rugat sa-mi continui activitatea in continuare.

In acest sens, primind decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou CIM??, sau este valabil vechiul contract, putand sa-mi desfasor activitatea in baza acestuia. Cei responsabili de la firma mi-au spus ca nu e nevoie de semnarea unui nou CIM, ramane valabil cel vechi.
Asa sa fie sau acestia gresesc???

Desi Codul muncii prevede incetarea de drept a contractului individual de munca existent ... nu prevede si vreo sanctiune daca nu inceteaza contractul. Puteti lucra fara probleme!
Scris de: la pensie la data: 01/08/2015 4:13am
Raspunsul domnului blueM este corect
Scris de: Petrini la data: 01/08/2015 7:07am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc!
Dumneavoastra si d-nului blueM
Cu stima,
Andrei
Scris de: la pensie la data: 01/08/2015 7:47am
Avem rugamintea ca daca mai aveti nelamuriri sa deschideti un mesaj nou pentru a nu contribui la blocarea site-ului.
Multumim pentru intelegere.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1