Subiect "pensie comunitara" Deschis de Todiroae Florentina la data: 01/21/2015 4:06pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie comunitara
Scris de: Todiroae Florentina la data: 01/21/2015 4:06pm
Gen:F
Data nasterii:18.04.1965
Stagiul de cotizare:31 ANI
Alte date:
Intrebare:Am cotizat pentru pensie din 1983 pina in prezent,in ultimul timp cu contract de asigurare.Din 2011 am contract de munca in Italia part-time cu 60h lunare pentru care mi se opresc contributii,obligatoriu.Ce se va intimpla cu perioada suprapusa de contributii ca perioada si mai ales ca cuantum la pensie? Va arog sa ma ajutati;nu am gasit inca raspuns.
Re: pensie comunitara
Scris de: la pensie la data: 01/23/2015 4:20am
Cei care au lucrat in doua tari din UE primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si ambele componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie si daca nu se suprapun.
In Romania aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 februarie 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 1 luna si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru iesirea la pensie pentru limita de varsta aveti nu aveti nevoie sa va completati stagiul de cotizare din Romania pentruca pentru aceasta se pune conditia sa aveti stagiul minim de 15 ani
Aveti Dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 10 luni in data de 18 februarie 2023 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 34 ani si 1 luna
Pentru realizarea stagiului complet de cotizare se iau in calcul si stagiile cotizate in Italia daca acestea nu se suprapun cu stagiile din Romania obtinute prin contract cu casa de pensie.
Daca doriti pensie anticipata partiala va recomandam sa optati pentru una din variantele urmatoare :
- Sa continuati sa platiti prin contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pana realizati stagiul complet de cotizare dar nu mai mult. Aceasta varianta are avantajul ca nu trebuie sa mai depuneti acte privind stagiul cotizat in Italia.
- Sa nu mai platiti prin contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii si sa completati stagiul de cotizare din Romania pana la realizarea stagiului complet de cotizare cu stagiul de cotizare din Italia.
Nu cunoastem legislatia din Italia privind modul de calcul a stagiului de cotizare pe perioada lucrata cu contract cu timp partial. In Romania dupa 01 ianuarie 2011 perioada lucrata cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1