Subiect "Concediu medical intervenit inaintea pensionarii" Deschis de E. Marin la data: 02/03/2015 3:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Concediu medical intervenit inaintea pensionarii
Scris de: E. Marin la data: 02/03/2015 3:07am
Gen:F
Data nasterii: 1955
Stagiul de cotizare: peste 40 de ani
Alte date:
Intrebare: Ce se întâmplă atunci când, înaintea de data ieșirii la pensie pentru limită de vârstă, salariatul se îmbolnăvește și intră în concediu medical, depășind astfel data depunerii dosarului de pensionare?.
Re: Concediu medical intervenit inaintea pensionarii
Scris de: blueM la data: 02/03/2015 4:53am
E. Marin :
Gen:F
Data nasterii: 1955
Stagiul de cotizare: peste 40 de ani
Alte date:
Intrebare: Ce se întâmplă atunci când, înaintea de data ieșirii la pensie pentru limită de vârstă, salariatul se îmbolnăvește și intră în concediu medical, depășind astfel data depunerii dosarului de pensionare?.

Pensionarea pentru limita de varsta, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de VARSTA si STAGIU MINIM de cotizare (15 ani in cazul Dvs), presupune INCETAREA DE DREPT A CONTRACTULUI Conf. Art 56 lit c) din Codul muncii.

In perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca contractul individual de munca se SUSPENDA.

In acest caz, se aplica prevederile Art 49 alin. (5)/Codul muncii:
"De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept PREVALEAZA".
Scris de: la pensie la data: 02/04/2015 3:12am
Raspunsul domnului blue M este corect cu observatia ca incetarea de drept a contractului individual de munca se face conform art 56 lit d) din legea 53/2003 Codul muncii modificat prin legea 40/2011. (prevederile de la litera c) de la acest articol sunt abrogate).
In concluzie angajatorul are dreptul sa constate incetarea de drept a contractului dv de munca la data realizarii de catre dv a varstei standard de pensionare.
Scris de: blueM la data: 02/04/2015 5:32am
la pensie :
Raspunsul domnului blue M este corect cu observatia ca incetarea de drept a contractului individual de munca se face conform art 56 lit d) din legea 53/2003 Codul muncii modificat prin legea 40/2011. (prevederile de la litera c) de la acest articol sunt abrogate).
In concluzie angajatorul are dreptul sa constate incetarea de drept a contractului dv de munca la data realizarii de catre dv a varstei standard de pensionare.

- Legea 40/31.03.2011 prevedea modificarea Art. 56, iar incetarea de drept pt pensionare era prevazuta a fi la lit. d)
INSA:
Cand Codul muncii a fost republicat in M.O 345/18.05.2011, in temeiul Art. V din Lg. 40/2011, s-a dat textelor o noua numerotare si astfel incetarea de drept pt pensionarea s-a regasit la art 56 lit. c).

- Prin LEGE Nr. 12 din 20 ianuarie 2015
pentru modificarea ÅŸi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii (MO nr 52/22.01.2015), art 56 lit c) are alt cuprins:

"2. La articolul 56 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II;".
Scris de: la pensie la data: 02/04/2015 7:26am
Pentru domnul blueM
Va multumim pentru precizarile facute .
Nu cunosteam aceste modificari
Legislatia muncii este un domeniu caruia ii acordam o atentie mai mica.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1