Subiect "dreptul la pensie" Deschis de munteanu la data: 02/13/2015 7:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
dreptul la pensie
Scris de: munteanu la data: 02/13/2015 7:13am
Gen:F
Data nasterii:29/07/1967
Stagiul de cotizare:10
Alte date:
Intrebare:Am lucrat in Romania timp de 10 ani dupa care am plecat sa lucrez pentru Uniunea europeana (Comisia europeana la Bruxelles). Serviciul administrativ a luat legatura cu cada de pensii din Ro si aui zis ca nu pot transfera fonduri catre regimul de pensii al Comisiei europeene. Ce se intampla cu anii lucrati in Ro ? Sunt pierduti ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Re: dreptul la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/15/2015 11:13am
Cei care au lucrat in doua tari din UE primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si ambele componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 29 iulie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Dosarul de pensie pentru componenta din Romania poate fi depus fie in Belgia fie in Romania.
Daca vreti sa-l depuneti in Belgia cereti instructiuni la institutia care se ocupa cu pensii in aceasta tara
Stagiul minim de cotizare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani este de 15 ani (in ambele tari) iar pentru pensie anticipata partiala, la varsta de 58 ani, de 35 ani (in ambele tari).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1