Gen: F
Data nasterii: 1955 octombrie
Stagiul de cotizare: 40 de ani
Alte date:
Am terminat facultatea in Romania intre 1974-1978, lucrat in Romania din oct. 1978 pina in iunie 1990, iar de-atunci lucrez in Ungaria. Conform legislatiei din Romania pot beneficia de pensia la limta de virsta din ianuarie 2016, la virsta de 60 de ani si trei luni.
In Ungaria virsta de pensionare pentru limita de virsta pentru mine este cu aprox 4 ani mai tirziu, adica la virsta de 64 de ani. Doresc sa ma inscriu la pensia din Romania in ianuarie anul urmator. La aceea vreme voi avea peste 41 de ani stagiu de cotizare.
Intrebare:
In cazul in care mi se stabileste pensia in 2016 in Romania:
1. Ce sistem de calcul se va folosi?
Doar cel pentru pensia nationala, adica se considera doar cei 16 ani "cotizati" in Romania si doar in functie de asta se stabileste pensia, sau se foloseste deja si aici comparatia acesteia cu pensia calculata conform legislatiei comunitare, adica procedand si la calculul pensiei ce-as fi avut in Romania daca as fi avut toti anii lucrati in Romania?
2. Dupa stabilirea pensiei din Romania eu voi mai lucra 4 ani in Ungaria, marind astfel stagiul de cotizare pina peste 45 de ani. Exista posibilitatea recalcularii mai tirziu a pensiei stabilite in Romania din cauza maririi stagiului de cotizare pina in 2019? Anual de ex. sau in final? La cerere?
3. In ce masura afecteaza stagiul complet de cotizare (impreuna pe cele doua tari vor va ajunge la 41, respectiv la 45 de ani) cuantumul pensiei din Romania, unde este prescris un stagiu necesar de cotizare mult mai scurt?
Cu multumiri,
Preg Elisabeta