Subiect "reducere varsta pensionare" Deschis de MARIA la data: 02/27/2015 7:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducere varsta pensionare
Scris de: MARIA la data: 02/27/2015 7:36am
Gen:m
Data nasterii:19.05.1957
Stagiul de cotizare:32
Alte date:imi cer scuze ca va stresez
am mai pus intrebarea si am o mare nelamurire
la casa de pensii mi s-a spus ca pentru subteran 55%si 80% reducerea la varsta de pensionare se face propotional cu acest procent
cum este corect?pentru urmatoarea situatie:
14.09.1984-31.12.1986 subteran 55%
15.09.1987-30.09.1993 subteran 80%
01.10.1993-01.06.1998 subteran 100%
reducere varsta pensionare cu 6 ani si 6 luni sau numai cu 5 ani
total grupa 1 sunt 13 ani sau numai 10 ani?
multumesc foarte mult si imi cer scuze

Intrebare:
Re: reducere varsta pensionare
Scris de: la pensie la data: 03/02/2015 2:02am
Nu trebuie sa aveti nicio grija in privinta stresatului deoarece noi avem multa rabdare si consideram ca este bine sa insistati pana la lamurirea situatiei mai ales pentru faptul ca situatia dv este una deosebita.si este vina noastra ca de la inceput trebuia sa lamurim situatia privind incadrare in grupa de munca a stagiilor de cotizare lucrate partial in subteran.
In perioadele lucrate de dv in subteran incadrarea locurilor de munca in grupele I si II de munca a fost reglementata prin Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului muncii si ocrotirii sociale nr 50/1990.
Conform acestui ordin perioadele lucrate in subteran se incadreaza in grupa I de munca si se ia in calcul perioada integrala daca si restul timpului lucrat la suprafata este lucrat tot in grupa I de munca sau se ia in calcul numai timpul efectiv lucrat in subteran daca restul timpului nu este lucrat in grupa de munca,
Deci daca dv ati lucrat restul perioadei la suprafata in conditii normale atunci asa cum au precizat cei de la Casa de pensii se iau in calcul numai perioadele efectiv lucrate in subteran,
In acest caz raspunsul se modifica astfel.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 19 mai 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Conform legii pensiilor 263/2010 stagiul de cotizare lucrat in minerit, in procent de minim 50 % in subteran, se asimileaza grupei de munca in conditii speciale
Pentru stagiul de 13 ani in gr I (pentru acest calcul nu se tine cont de procentul lucrat in grupa) beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 6 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si realizati un stagiu de cotizare total de 43 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 10 ani in conditii speciale (pentru acest calcul se tine cont de procentul lucrat in grupa) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in 19 mai 2017.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1