Gen:Masculin
Data nasterii:06.01.1952
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am adresat aici acum cateva zile o intrebare privind calcularea reducerii varstei standard de pensionare avand in vedere 5 ani lucrati in grupa I si 24 ani lucrati in grupa II. Am primit urmatorul raspuns:"Daca locul dv de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii speciale prin prevederile legii 19/2000, lucrand in subteran in domeniu minier si pentru stagiu dv in conditii speciale de 5 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 2 ani
Pentru stagiul de peste 24 de ani lucrat in gr II inainte de aprilie 2001 care a fost echivalat prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni si cumuland-o cu cea pentru gr I rezulta o reducere a varstei de pensionare cu 7 ani si 6 luni care va da dreptul la iesirea la pensie la limita de varsta din 06 iulie 2009".
Am adresat aceeasi intrebare si la Casa de pensii din municipiul Roman (unde locuiesc) si mi s-a spus ca:
- fie se face reducerea varstei pe fiecare grupa de munca alegandu-se reducerea cea mai avantajoasa;
- fie se cumuleaza perioadele lucrate in grupa I si II de munca si se face reducerea varstei corespunzatoare locurilor de munca in conditii deosebite.
Dupa acest mod de calcul mi s-a spus ca rezulta o reducere a varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni, respectiv varsta de pensionare de 58 ani si 6 luni.
Care modalitate de calcul este cea corecta?
Care este actul legislativ care reglementeaza modalitatea de calcul?
Va multumesc.