Subiect "pensie" Deschis de popa rita la data: 04/21/2015 6:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: popa rita la data: 04/21/2015 6:09am
Gen:M
Data nasterii:06.06.1955
Stagiul de cotizare:43 ani
Alte date:5 ani si 6 luni santier,grupa a2a
Intrebare:Buna ziua,va rog sa imi spuneti daca sotul meu poate iesi la pensie la 60 ani,in ce conditii , daca anii lucrati cu grupa a2a ne ajuta cu ceva si ce penalitate va fii ,multumesc
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 04/22/2015 2:41am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 06 iunie 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de cotizare de 5 ani si 6 luni lucrat in gr II beneficiaza de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 1 an si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizeaza un stagiu de cotizare total de 44 ani si 3 luni
Pentru stagiul de 5 ani si 6 luni lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare deoarece acesta este mai mic de 6 ani, stagiul minim pentru care se acorda aceasta reducere.
Punctajele obtinute pe perioada stagiului de cotizare lucrat in gr II sunt majorate cu 25 %.
Are dreptul la pensie anticipata, nediminuata, la varsta de 60 ani adica in 06 iunie 2015.
Scris de: popa rita la data: 04/22/2015 3:45am
popa rita :
Stagiul de cotizare:43 ani
Alte date:5 ani si 6 luni santier,grupa a2a
Intrebare:Buna ziua,va rog sa imi spuneti daca sotul meu poate iesi la pensie la 60 ani,in ce conditii , daca anii lucrati cu grupa a2a ne ajuta cu ceva si ce penalitate va fii ,multumesc
Multumesc pentru raspuns,o zi buna va doresc
Scris de: popa rita la data: 04/28/2015 6:07am
Stagiul de cotizare:din 02.08.1972
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,revin din nou la dvs.pentru ca am o nelamurire,in urma raspunsului primit de la dvs. in 22.04.2015,sotul meu a mers la casa de pensii din Medias cu actele aferente ca sa vada exact cand sa depuna dosarul aici insa,dupa calculele facute de cei in masura,sotul meu mai are nevoie de 2 ani si 6 luni pentru a iesi la pensie nepenalizata,iar la anii lucrati pe santier,5 ani si 6 luni,doamna de la casa de pensii zice ca nu primeste nimic in plus doar daca erau 6 ani lucrati ar fi primit un an.Deci,va rog,daca se poate sa ma lamuriti,multumesc,o zi buna va doresc.
Scris de: la pensie la data: 04/29/2015 2:06am
Credem ca este o neintelegere fie din partea sotului dv fie a functionarului de la Casa de pensii.
Limita de 6 ani este pentru acordarea reducerii varstei de pensionare (asa cum am precizat si noi in raspunsul anterior) nu pentru acordarea sporului de stagiu pentru perioada lucrata in grupa de munca.
Acordarea sporului de stagiu pentru perioada lucrata in grupa II de munca se face conform urmatoarelor prevederi :
-Art 16 litera c) din legea actuala a pensiilor 263/2010 care prevede :
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 01 aprilie 2001.
-Art 16 din legea 3/1977 valabila inainte de data de 01 aprilie 2001 care prevede :
Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li se ia in calculul vechimii in munca pentru fiecare an lucrat in aceste grupe un an si sase luni pentru grupa I sau un an si trei luni pentru grupa II.
Daca din calculul stagiului de cotizare facut de functionarul de la Casa de pensii a rezultat ca ii lipsesc 2 ani si 6 luni inseamna ca nu a fost recunoscut o parte din stagiul lucrat din 02 august 1972
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1