Subiect "Vechime - perioada asimilata" Deschis de irina la data: 04/22/2015 4:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Vechime - perioada asimilata
Scris de: irina la data: 04/22/2015 4:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Pe veniturile din perioadele asimilate (facultate)nu se aplica coeficientul de vechime. Așa mi se pare logic, este corect?

Mulțumesc
Re: Vechime - perioada asimilata
Scris de: blueM la data: 04/22/2015 6:31am
irina :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Pe veniturile din perioadele asimilate (facultate)nu se aplica coeficientul de vechime. Așa mi se pare logic, este corect?
Mulțumesc

ART. 16/Legea 263/2010 - Legea pensiilor
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001.

- Pana la data de 01.04.2001 (cand s-a aplicat Legea 19/2000 si apoi Legea 263/2010 - legea pensiilor) perioada facultatii nu era definita ca si vechime in munca in vederea acordarii sporului de vechime(nefiind peioada in care s-a lucrat in baza unui contract individual de munca).

- Actuala lege a pensiilor recunoaste perioada facultatii ca fiind stagiu de cotzare ASIMILAT pentru pensie.
Scris de: irina la data: 04/22/2015 8:41am
blueM :
irina :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Mulțumesc

ART. 16/Legea 263/2010 - Legea pensiilor
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001.

- Pana la data de 01.04.2001 (cand s-a aplicat Legea 19/2000 si apoi Legea 263/2010 - legea pensiilor) perioada facultatii nu era definita ca si vechime in munca in vederea acordarii sporului de vechime(nefiind peioada in care s-a lucrat in baza unui contract individual de munca).

- Actuala lege a pensiilor recunoaste perioada facultatii ca fiind stagiu de cotzare ASIMILAT pentru pensie.

Da, perioada de facultate se consideră stagiu asimilat.

Dar, această perioadă contează la acumularea anilor ce permit aplicarea unui anumit procent la vechime?

Deci în cazul trecerii de la pensie anticipată la pensie de vârstă se recalculează veniturile prin decalarea înapoi a termenului de aplicare a coeficientului de vechime?

Mulțumesc.
Scris de: irina la data: 04/23/2015 12:06pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Dau un exemplu concret:
lucrez 1 an inainte de facultate și multi altii după terminarea acesteia.
La pensionare anticipata, nu se ia in considerare stagiul asimilat, deci, in cazul meu, la adunarea a 3 ani de lucru muncă cu întrerupere mi se acordă 3% spor de vechime (cel dinainte de faculatate și încă doi după facultate.
Facultatatea fiind intercalată între perioadele de lucru, la adăugarea facultății se aplică acest spor de vechime la venitul acordat pentru parte din perioada facultății?

Deci, pentru perioada facultății se poate aplica spor de vechime pentru venitul pe perioada asimilată?

Sper că acum se înțelege întrebarea.

mulțumesc
Scris de: la pensie la data: 04/23/2015 1:52pm
Raspunsul domnului blueM este corect
La calculul sporului de vechime inainte de aprilie 1992 nu se ia in calcul stagiul asimilat pentru studii universitare si faptul ca acest stagiu asimilat se ia in calculul punctajului pensiei pentru limita de varsta nu modifica modalitatea de calcul a acestui spor de vechime.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1