Subiect "Pensie hipoacuzie" Deschis de Adrian BH. la data: 04/27/2015 11:11am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie hipoacuzie
Scris de: Adrian BH. la data: 04/27/2015 11:11am
Gen:M
Data nasterii:11.05.1959
Stagiul de cotizare:29 ANI(DIN CARE 13 ANI SI 5 LUNI GR. II)
Alte date: Hipoacuzic cu pierdere de peste 80 decibeli si diabet zaharat tip 2
Intrebare:Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu niste lamuriri.Tatal meu are o vechime totala de 29 ani precum am precizat, a terminat scoala generala si profesionala de hipoacuzici, avand acest handicap din pruncie.Nu a avut din pacate nici un document care sa ateste asta pana acum. Daca scoate document medical de handicap probabil accentuat poate beneficia de pensie de invaliditate sau de reducerea varstei de pensionare. Orice varianta de pensionare l-ar ajuta avand in vedere ca este lipsit de orice fel de venit de ceva timp.

Va multumesc anticipat din suflet pentru lamuriri si pentru minunatul site aducator de lumina in problemele legate de pensie.
Re: Pensie hipoacuzie
Scris de: la pensie la data: 04/28/2015 3:58am
Variantele de pensionare sunt urmatoarele :
1. Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca sau starea de handicap, in data de 11 mai 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
2. In cazul in care obtine certificat de handicap accentuat dobandit inainte de angajare beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani avand indeplinita si conditia de stagiu de minim 23 ani si 4 luni realizat in conditie de handicap accentuat. In aceste conditii se poate pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
3. In cazul in care obtine certificat de handicap mediu dobandit inainte de angajare beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani numai daca isi completeaza stagiul de cotizare cu 2 ani si 9 luni si realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani.
4. Daca nu obtine certificat de handicap dobandit anterior angajarii:
Pentru stagiul de cotizare de 13 ani lucrat in gr II beneficiaza de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 3 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizeaza un stagiu de cotizare total de 32 ani si 3 luni
Pentru stagiul de 13 ani lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 6 luni numai daca isi completeaza stagiul de cotizare cu 2 ani si 9 luni si realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani. Completarea stagiului de cotizare se poate face fie prin angajarea cu contract de munca cu timp partial (1 sau 2 ore zilnic) luandu-se in calcul perioada calendaristica intreaga sau prin incheierea cu Casa de pensii a unui contract de asigurare sociala. Suntem constienti ca ambele variante sunt dificile pentru dansul dar le-am prezentat ca variante de rezerva in cazul in care nu reuseste sa obtina certificate de handicap cu grad accentuat dobandit inainte de angajare.
Multumim pentru frumoasele cuvinte de apreciere dar consideram ca sunt putin exagerate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1