Subiect "pensie" Deschis de deutschmann marilena sanda la data: 05/11/2015 7:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: deutschmann marilena sanda la data: 05/11/2015 7:45am
Gen:feminin
Data nasterii:23 05 1960
Stagiul de cotizare:10 ani 08 luni 13 zile grupa1,09 luni somaj
Alte date:3 copii
Intrebare:perioada lucrata in grupa 1 cu adaugarea a 06 luni la un an lucrat devine 16 ani 19 zile si daca adaugam somajul 16 ani 09luni 19 zile.este corect calculul?am stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie? daca da la ce varsta?conteaza la stabilirea ei faptul ca am lucrat in grupa1 si am dat nastere la 3 copii?va multumesc.
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 05/12/2015 1:55am
Calculul dv are mici erori.
Conform art 37 alin (1) litera d) din normele de aplicarea ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011 la calculul stagiului minim de cotizare se adauga si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in gr I si a II a, insa se calculeaza aceste perioade suplimentare numai pentru anii intregi desfasurati in grupele de munca.
Raspunsul nostru este
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 23 februarie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in gr I beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 5 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 16 ani si 5 luni si 13 zile.
Pentru stagiul de 10 ani lucrat in gr I echivalat cu conditii speciale nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare deoarece nu aveti realizat stagiul complet de cotizare.
La calculul punctajului pensiei punctajele lunare pe perioada lucrata in gr I sunt majorate cu 50%
Faptul ca ati nascut si crescut 3 copii nu influenteaza nici punctajul pensiei si nici data de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1