Subiect "completare stagiu de cotizare" Deschis de deutschmann marilena sanda la data: 05/17/2015 9:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
completare stagiu de cotizare
Scris de: deutschmann marilena sanda la data: 05/17/2015 9:56am
Gen:feminin
Data nasterii:23 05 1960
Stagiul de cotizare:16 ani 05 luni 13 zile
Alte date:15 ani grupa 1
Intrebare:stagiul meu de cotizare este aproximativ jumatate din stagiul complet de cotizare,a unei persoane care a lucrat in acelasi loc de munca cu mine si a avut acelasi salariu .eu ar trebui sa primesc o pensie egala cu jumatate din valoarea pensiei persoanei cu stagiul complet?daca vreau sa imi fac stagiul de cotizare de 20 ani, mai trebuie sa cotizez 3 ani si 7 luni ? daca achit suma minima adica 222lei care reprezinta 26,3% din 35% din 2415(salariul mediu brut)cu ce suma imi va creste pensia?ce acte imi sunt necesare pentrua a incheia un contract de cotizare?pot plati in avans?daca da,pe ce perioada?va multumesc.
Re: completare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 05/18/2015 12:11pm
Am retinut ca stagiul dv de cotizare total (inclusive stagiul aferent grupelor de munca) realizat este de 16 ani si 5 luni adica mai mare decat stagiul minim de cotizare de 15 ani, nu si stagiul de cotizare lucrat in gr I de 15 ani pentruca in mesajul anterior ati precizat ca aveti un stagiu de cotizare de 10 ani lucrat in gr I.
Deasemeni trebuie sa corectam afirmatiile dv ca stagiul dv complet de cotizare (31 ani si 9 luni) depinde de conditiile de munca si de salariul realizat de dv deoarece acesta depinde de data de nastere.
Deasemeni si calculul dv al pensiei strict proportional cu stagiul de cotizare este gresit. Pensia se calculeaza proportional cu punctajul mediu realizat prin impartirea sumei punctajelor anuale realizate pe perioada lucrata la stagiul complet de cotizare.
Ne oprim cu observatiile la afirmatiile dv si vom incerca sa va raspundem la intrebarile punctuale din acest mesaj.
Completarea stagiului de cotizare poate fi realizat prin un contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii in conditiile precizate de dv privind contributia lunara.
Un astfel de contract se poate incheia mergand direct la Casa de pensii teritoriala de care apartine domiciliul dv Pentru a incheia un astfel de contract este suficient actul de identitate insa este de preferabil sa prezentati si acte doveditoare privind stagiul de cotizare realizat (carnetul de munca si adeverinta privind stagiul de cotizare in grupa de munca.).
La incheierea contractului de asigurare sociala se poate plati contributia pe o perioada viitoare de maxim 12 luni.
Opinia noastra este ca incheierea unui contract de asigurare sociala este oportuna numai in scopul completarii stagiului de cotizare in vederea deschiderii dreptului la pensie, ceeace nu este cazul dv.
Incheierea unui astfel de contract in vederea cresterii punctajului pensiei nu este oportuna deoarece eficienta economica este mai mica decat in cazul in care depuneti banii in un cont bancar.
Nu putem sa facem calcul propus de dv deoarece avem multe necunoscute insa va propunem sa analizati calculul unui caz ipotetic si anume.
Presupunem ca o persoana cu acelasi stagiu complet de cotizare ca dv a incheiat un contract de asigurare sociala pe lunile ianuarie, februarie si martie 2015 platind contributie pentru o suma asigurata de 845 lei (35 % din 2415 lei). In cazul in care aceasta persoana realizeaza stagiul complet de cotizare si beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare pentru a se putea pensiona cu pensie pentru limita de varsta in acest an atunci pentru perioada de 3 luni de contract de asigurare sociala va beneficia de :
- Cresterea punctajului total realizat cu 0,08648 puncte anuale
- Cresterea punctajului mediu al pensiei cu 0,00272 puncte
- Cresterea valorii pensiei lunare in anul 2015 cu 2,26 lei
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1