Subiect "Intrebare" Deschis de Blaj Marilena la data: 05/28/2015 7:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebare
Scris de: Blaj Marilena la data: 05/28/2015 7:54am
Gen:F
Data nasterii:10 septembrie 1958
Stagiul de cotizare:1985-2016
Alte date:Inginer agronom cu adeverinta de grupa de 5.7 ani 1985-1991 septembrie ).
Intrebare: Ce pot face in situatia cand Casa de pensii nu-mi ia in considerare adeverinta de grupa 2 ( lucrat IAS Segarcea 5.7 ani)?
Mi-au raspuns ca nu au IAS, SMT, CAP in aceea grila !
Va rog sa-mi explicati!
Va multumesc!
Re: Intrebare
Scris de: la pensie la data: 05/29/2015 3:25am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 10 noiembrie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata daca realizati stagiul complet de cotizare de 31 ani si 2 luni.
Situatia dv este neclara si nu cunoastem exprimarea exacta a functionarului de la Casa de pensii pentru a putea sa apreciem daca a gresit.
Incadrarea in grupele de munca a locurilor de munca s-a facut astfel :
Au fost emise acte normative (legi, decrete) privind locurile de munca ce s-au incadrat in grupele de munca I si II inainte de aprilie 2001 specifice sistemului public de pensii si a sistemelor de pensii neintegrate in sistemul public cum ar fi : agricultura, domeniul artistic, domeniul militar, etc.
Intreprinderile din aceste domenii care aveau locuri de munca ce puteu fi incadrate in grupele de munca intocmeau o documentatie cu specificarea locurilor de munca pe care au depus-o la Casa de pensii din domeniul respective, dupa obtinerea avizelor necesare.
In timp unele sisteme de pensii au fost integrate in sistemul public de pensii si s-au predat si documentele privind incadrarea locurilor de munca in grupele de munca.
In acest caz nu este clar la ce grila s-a referit functionarul de la Casa de pensii deoarece in agricultura au fost locuri de munca din IAS-uri sau SMT-uri incadrate in grupele de munca. Este posibil sa se fi referit strict la localitatea Segarcea in cazul in care intreprinderile de acolo nu au intocmit documentatiile necesare.
Daca functionarul care v-a eliberat adeverinta a fost corect presupunem ca s-a bazat pe o asemenea documentatie si aveti dreptul la rcunoasterea stagiului in grupa de munca.
Daca vi se recunoaste acest drept beneficiati de urmatoarele drepturi :
- Acordarea unui stagiu de 1 an si 3 luni aferent care va completeaza stagiu de cotizare si realizati stagiu complet de cotizare.
- Majorarea punctajului cu 25 % pe perioada lucrata in gr II
Caile de atac in situatia dv sunt :
Depunerea unei contestatii catre Comisia Centrala de Contestatii. Contestatia se depune la registratura Casei Judetene de Pensii Dolj la care ati depus dosarul.
De obicei raspunsul la astfel de contestatii intarzie mult si daca va intarzia o perioada mai mare de 2 sau 3 luni, sau chiar mai devreme, puteti trece la pasul urmator de deschidere a unei actiuni in justitie impotriva Casei de pensii . Aceasta actiune se deschide la Tribunalul Dolj si este scutita de taxe.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1