Subiect "Calcul cumul pensie+salariu" Deschis de moise gheorghe la data: 06/18/2015 7:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul cumul pensie+salariu
Scris de: moise gheorghe la data: 06/18/2015 7:15am
Gen:
Data nasterii:7.mai 1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:Am introdus dosarul de pensie pe data de 07.05.2015 ptr. limita de varsta si stagiul complet de cotizare(35 ani).Societatea m-a reangajat cu un nou CIM pe perioada determinata pana la 31.12.2015
Intrebare:1.Se poate recalcu pensia cu programul de calcul al site-ului d-voastra.Daca da ,cum?
2.Deoarece recalcularea noului cuantum al pensiei se acorda cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea de recalculare.pot cere recalcularea pensiei lunar-dupa ce angajatorul vireaza CAS-ul (D112-apare dupa 25 ale lunii urmatatoare????),in vederea cresterii graduale a cuantumului pensiei?
3."Orice schimbare in situatia proprie care duce la modificarea conditiilor in functie de care s-a stabilit sau se plateste pensia,trbuie comunicata casie teritoriale de pensii in maximum de 15 zile"Aceasta prevedere se aplica si in cazul meu? ca nu mie clar la ce se refera?
Re: Calcul cumul pensie+salariu
Scris de: la pensie la data: 06/19/2015 10:14am
1 Recalcularea pensiei se poate face cu programul de pe site insa in cazul propus de dv destul de dificil. Daca doriti sa faceti aceasta in fiecare luna dificulatatea se datoreaza faptului ca nu cunoastem salariile medii pe tara decat cu mai mult de doua luni in urma. De exemplu in prezent cunoastem salariu mediu pe economie din luna aprilie 2015 si daca vreti sa recalculati pensia introducand castigul din luna mai 2015 inainte de 10 iulie calculul se face cu erori. Deci sfatul nostru este sa faceti un astfel de calcul numai dupa ce primiti decizia de recalculare dupa incetarea activitatii.
2 Desi conform prevederilor legii aveti dreptul sa cereti in fiecare luna recalcularea pensiei credem ca exagerati uzand de acest drept si nu stim cum vor reactiona functionarii Casei de pensii la aceasta cerere. In cazul in care insistati in ideea dv va veti incurca in decizii deoarece recalcularea nu se face imediat ce introduceti cererea ci dupa 2-3 luni asa cum se face calculul celorlalte pensii
Legea veche 19/2000 prevedea ca aceasta recalculare sa poata fi facuta numai dupa un stagiu lucrat de 12 luni iar actuala legea a pensiilor 263/2010 a eliminat aceasta prevedere pentru a permite si celor care lucreaza mai putin de 12 luni dupa pensionare cu pensie pentru limita de varsta dar nu cred ca au crezut ca se poate exagera.
3 . Prevederile art 119 din legea pensiilor citate de dv nu se refera la pensionarii cu pensie pentru limita de varsta ci cei cu pensiei de invaliditate, anticipata, anticipata partiala sau de urmas.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1