Subiect "Completare stagiu de cotizare" Deschis de Silvia B. la data: 07/01/2015 9:30am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Completare stagiu de cotizare
Scris de: Silvia B. la data: 07/01/2015 9:30am
Gen:F
Data nasterii:11-02-1957
Stagiul de cotizare:27 ani si 9 luni
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Am parasit Romania in urma cu 13 ani. Am lucrat in Romania cu carte de munca si am cotizat 27 ani si 9 luni (fara grupa de munca), din august 1974 pana in iulie 2002, cu o mica intrerupere de 6 saptamani in 1996. Ca sa completez stagiul de cotizare, respectiv 2 ani si 3 luni care imi lipsesc, daca am inteles bine, se poate incheia un contract cu Casa de Pensii din judetul ultimului loc de munca.

Intrebari :
1. Cum se poate plati aceasta suma, respectiv aproximativ 32% din salariul de referinta de 830,20 RON pentru anul 2015, lunar, sau as putea plati o singura suma totala, retroactiv, in momentul in care as face cererea de pensie, adica in octombrie 2017? Care este procedura?

2. Daca n-as plati pentru completarea stagiului, care ar fi diferenta/penalitatea la calculul pensiei, intre 27 ani si 9 luni versus 30 ani de cotizare? Merita platita aceasta diferenta de 2 ani si 3 luni?

3. Calculul pensiei se face pentru toata perioada lucrata/cotizata si nu asa cum se facea inainte, respectiv luati in calcul doar 5 ani, la alegere?

4. Daca inteleg bine, sporul de vechime inscris in cartea de munca, nu intra in calculul pensiei, ci Casa de pensii va aplica baremele sale. Va pun aceasta intrebare pentru ca doar uneori in cartea mea de munca a fost inscris sporul de vechime si nu consecutiv.

In sfarsit, un site care furnizeaza informatii pretioase, mai ales noua, celor care suntem plecati si nu putem fi la curent cu informatiile publicate zi de zi in mass-media.

PS : Din pacate calculatorul pensiei de pe site-ul dvs. nu functioneaza (fereastra este inactiva).

Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.

Silvia B.
Re: Completare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 07/02/2015 9:50am
Regretam ca nu ati precizat tara in care ati plecat si daca ati lucrat si ati cotizat in acea tara
Cei care au lucrat si care au stagii de cotizare si in tara si in strainatate in o tara cu care Romania are incheiat accord bilateral in domeniul asistentei sociale primesc o pensie compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari si ambele componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie
Am luat in calcul ca nu ati lucrat in strainatate sau tara in care ati lucrat nu are incheiat cu Romania accord bilateral in domeniul asigurarilor sociale
1si 2 In Romania aveti dreptul la urmatoarele drepturi :
- Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, in data de 11 octombrie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aceasta pensie nu este diminuata ci se plateste asa cum iese din calcul
- Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, daca aveti varsta minima de 55 ani si 8 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 8 luni. Dv nu puteti beneficia de acest timp de pensie deoarece va lipseste stagiul de 2 ani si 11 luni. Acest stagiu poate fi completat numai daca ati lucrat in o tara cu care Romania are incheiat accord bilateral. Exista si solutia incheierii unui contract de asigurare cu Casa de pensii din Romania dar dv nu puteti folosi o asemenea cale deoarece beneficiati de completarea stagiului numai dupa expirarea perioadei cotizate adica dupa 2 ani si 11 luni (fiind contract de asigurare nu se poate plati retroactiv) timp in care aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta fara a mai completa stagiul.
3 Calculul punctajului pensiei se face lund in calcul toata perioada lucrata iar baza de calcul este prezentata pe larg pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
4. Sporul de vechime luat in calcul este prezentat de noi pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Adica inainte de 01 aprilie 1992 se ia un calcul un spor de vechime calculat automat iar dupa aceasta data sporul de vechime dovedit prin adeverinta eliberata de angajator
Dosarul de pensie se poate depune de dv personal sau de o persoana imputernicita prin procura.
Trebuie sa va atragem atentia ca in urma cu mai multi ani Casa Nationala de Pensii Publice din Romania a initiat o actiune de scanare a carnetelor de munca in vederea intocmirii unei arhive electronice. Posesorii de carnete de munca trebuiau sa le prezinte pentru scanare, Presupunand ca dv nu ati prezentat carnetul de munca pentru scanare trebuie sa reglementati aceasta inainte de depunerea dosarului de pensionare Prezentarea carnetului de munca pentru scanare la una din Casele de pensii teritoriale poate fi facuta fie personal fie de o alta persoana mandatata prin procura eliberata de ambasada Romaniei din tara in care aveti domiciliul.
Regretam ca intampinati greutati in utilizarea facilitatilor de pe site. Acest site este deservit pe baza de voluntariat si castigurile rezultate din publicitate nu permit utilizarea unor programe performante. Va sfatuim sa incercati la diferite ore pentruca exista ferestre in care programele de pe site functioneaza mai bine.
Scris de: Silvia B. la data: 07/03/2015 6:49am
Gen:F
Data nasterii: 11-02-1957
Stagiul de cotizare: 27 ani si 9 luni
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspunsul dvs. pentru acelasi subiect ''Completare stagiu de cotizare'' transmis de mine in 1 iulie 2015 la 9 :30.
As fi vrut sa va raspund pe aceeasi pagina, insa nu functioneaza ''Raspundeti''.

Pentru a completa informatiile deja transmise (va rog sa revedeti subiectul): locuiesc in Canada, provincia Quebec si ceea ce stiam eu, era ca la un moment dat, Romania semnase un acord la nivel federal cu Canada, dar nu si la nivel provincial, adica si cu Quebecul.

Lucrez oficial din 1 ianuarie 2008 pana in prezent si cotizez la sistemul de pensii de aici.
Cum ar putea influenta acesti ani lucrati aici in Canada, calcul pensiei din Romania? (caci calculul de aici il cunosc).

Daca am inteles bine, n-are rost sa platesc pentru acei 2 ani si 3 luni pe care eu ii consideram ca lipsesc din stagiul de cotizare complet, respectiv 30 ani.

Multumesc mult pentru raspunsul dvs.
Silvia B.
Scris de: la pensie la data: 07/03/2015 7:25am
Romania are incheiat un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale cu Canada si pentru dv este sufficient.
Aflati mai multe in aceasta privinta daca accesati site-ul Casei de pensii centrale din Bucuresti la adresa:
http://www.cnpas.org/ facand click pe:
“Acorduri bilaterale”
Acest fapt va ajuta sa obtineti in Romania pensie anticipata partiala,diminuata in conditiile indicate in raspunsul anterior adica :
- Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, daca aveti varsta minima de 55 ani si 8 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 8 luni. Dv indepliniti ambele conditii , de varsta si de stagiu.
Conditia de stagiu o indepliniti pentruca la stagiul de cotizare din Romania de 27 ani si 9 luni se cumuleaza si stagiul de cotizare din Canada de 7 ani si 6 luni si realizati un stagiu de cotizare de 35 ani si 3 luni si deci nu trebuie sa mai platiti pentru completarea stagiului in Romania.
Pentru a vi se cumula stagiul de cotizare din Canada trebuie sa depuneti la dosar o dovada. Pentru aceasta va puteti interesa la organizatia la care cotizati in Canada.
Pensia anticipata partiala din Romania se va calcula ca valoare numai pentru stagiul de cotizare din Romania cu o diminuare care depinde de data la care o cereti. De exemplu daca o cereti in 11 august 2015 diminuarea este de 19,50 %. Aceasta diminuare este eliminate la transformarea pensiei dv anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta care se va face la varsta de 60 ani si 8 luni adica in 11 octombrie 2017.
Pensia din Romania poate fi transmisa la domiciliul dv din Canada
Regretam ca intampinati unele greutati in utilizarea forumului dar aceasta este situatia, Incercati intre orele 14 si 16 ora Romaniei pentruca exista o astfel de fereastra.
Scris de: Silvia B. la data: 07/07/2015 7:09am
Gen: F
Data nasterii: 11-02-1957
Stagiul de cotizare: 27 ani si 9 luni
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Revin la intrebarea mea initiala si trebuie sa aduc cateva elemente noi in discutie. Chiar daca aici lucrez cu acte in regula situatia este diferita. Provincia Quebec are propriul sau sistem de pensii, la care eu cotizez, si nu cotizez la sistemul de pensii al Canadei. Acest lucru schimba situatia complet, caci Quebecul n-a incheiat inca o intelegere cu Romania. In aces caz, reiau intrebarea: merita sa platesc cei 2 ani si 3 luni pentru a-mi completa stagiul de cotizare la 30 ani? Credeti ca la calculul pensiei, aceasta diferenta de 2 ani si 3 luni ar fi semnificativa? Cand ar trebui sa incep sa platesc daca ar merita facut acest lucru?

Multumesc mult, mult pentru sfaturile si raspunsurile dvs.
Silvia B.
Scris de: la pensie la data: 07/13/2015 3:57am
Nu cunoastem situatia valabilitatii acodului bilateral de asigurarea sociala incheiat intre Romania si Canada pe teritoriul provinciei Quebec dar va dam raspunsul luand in calcul ca acest acord nu opereaza asa cum precizati dv.
In Romania puteti beneficia de :
- Pensie pentru limita de varsta
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, in data de 11 octombrie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Deci pentru pensia pentru limita de varsta nu trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare, care la dv este de 30 ani si 8 luni, ci stagiul minim de cotizare de 15 ani, conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie anticipata partiala.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, dupa varsta de 55 ani si 8 luni daca aveti stagiul complet de cotizare de 30 ani si 8 luni indeplinit.
Pentru aceasta pensie aveti indeplinita conditia de varsta dar nu si pe cea de stagiu. In general stagiul de cotizare poate fi completat prin angajarea cu contract de munca sau incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii.
In cazul dv ambele variante sunt neoperative deoarece:
- Avand domiciliul in o regiune unde acordul bilateral nu opereaza nu este recunoscut stagiul lucrat acolo.
- Contractul de asigurare sociala in Romania fiind un contract de asigurare nu poate fi incheiat pe o perioada trecuta ci pe o perioada viitoare si cum dv va lipsesc 2 ani si 11 luni acest contract ar trebui incheiat pana la o data ulterioara datei de 11 octombrie 2017 cand puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta
In concluzie completarea stagiului de cotizare in cazul dv este inoportuna.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1