Gen:F
Data nasterii:11-02-1957
Stagiul de cotizare:27 ani si 9 luni
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am parasit Romania in urma cu 13 ani. Am lucrat in Romania cu carte de munca si am cotizat 27 ani si 9 luni (fara grupa de munca), din august 1974 pana in iulie 2002, cu o mica intrerupere de 6 saptamani in 1996. Ca sa completez stagiul de cotizare, respectiv 2 ani si 3 luni care imi lipsesc, daca am inteles bine, se poate incheia un contract cu Casa de Pensii din judetul ultimului loc de munca.
Intrebari :
1. Cum se poate plati aceasta suma, respectiv aproximativ 32% din salariul de referinta de 830,20 RON pentru anul 2015, lunar, sau as putea plati o singura suma totala, retroactiv, in momentul in care as face cererea de pensie, adica in octombrie 2017? Care este procedura?
2. Daca n-as plati pentru completarea stagiului, care ar fi diferenta/penalitatea la calculul pensiei, intre 27 ani si 9 luni versus 30 ani de cotizare? Merita platita aceasta diferenta de 2 ani si 3 luni?
3. Calculul pensiei se face pentru toata perioada lucrata/cotizata si nu asa cum se facea inainte, respectiv luati in calcul doar 5 ani, la alegere?
4. Daca inteleg bine, sporul de vechime inscris in cartea de munca, nu intra in calculul pensiei, ci Casa de pensii va aplica baremele sale. Va pun aceasta intrebare pentru ca doar uneori in cartea mea de munca a fost inscris sporul de vechime si nu consecutiv.
In sfarsit, un site care furnizeaza informatii pretioase, mai ales noua, celor care suntem plecati si nu putem fi la curent cu informatiile publicate zi de zi in mass-media.
PS : Din pacate calculatorul pensiei de pe site-ul dvs. nu functioneaza (fereastra este inactiva).
Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
Silvia B.