Subiect "vechime necesara pentru pensionare" Deschis de Maria R. la data: 07/11/2015 10:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
vechime necesara pentru pensionare
Scris de: Maria R. la data: 07/11/2015 10:31am
Gen:F
Data nasterii:17.02.1959
Data angajare: aprilie 1983, dupa absolvirea facultatii (cu durata de 4 ani si 5 luni)
Intrebare: Sunt pensionara de boala gr. 3 din 18 februarie 2009 pana in prezent, data pana la care am lucrat fara intrerupere. Incepand cu 2011 am lucrat, cu intermitente, program de 4 ore in doua institutii diferite. In ce masura vor afecta perioadele lucrate astfel, vechimea in munca? Pana la ce data mai este necesar sa lucrez? Va multumesc.
Re: vechime necesara pentru pensionare
Scris de: la pensie la data: 07/13/2015 3:12am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 17 iunie 2020 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent fara stagiile lucrate cu jumatate de norma dupa 2011 si fara stagiile de cotizare asimilate pentru studii universitare si perioada cu pensie de invaliditate ati realizat cca 25 ani si 5 luni.
Stagiile de cotizare asimilate pentru studii universitare si perioada cu pensie de invaliditate precum si sumele primite pe perioada lucrata cu jumatate de norma se iau in calculul pensiei pentru limita de varsta.
In afara de luarea in calcul la pensia pentru limita de varsta a sumelor primite pe perioada lucrata cu jumatate de norma dupa ianuarie 2011 aceasta perioada mai poate fi luata in calcul in cazul in care nu va mai incadrati in gradul III de invaliditate si vreti sa cereti pensie anticipata partiala.
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala pe langa stagiul de cotizare realizat inainte de 18 februarie 2018 (cca 25 ani si 10 luni) trebuie sa mai aveti lucrata cu jumatate de norma o perioada de 5 ani si 6 luni. La acest calcul nu se au in vedere stagiile de cotizare asimilate pentru studii universitare si perioada cu pensie de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1