Subiect "somajul tehnic" Deschis de violeta nica la data: 07/15/2015 2:03am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
somajul tehnic
Scris de: violeta nica la data: 07/15/2015 2:03am
Gen:fem
Data nasterii:16.10.1956
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca somajul tehnic ,nu cel dat prin hotarare de guvern, este considerat vechime in munca pentru pensionare.Puteti sa-mi spuneti conform carei legi sau ordonanta? Multumesc anticipat pentru ajutor.Cu stima.
Re: somajul tehnic
Scris de: la pensie la data: 07/16/2015 2:11am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 16 mai 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 7 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu cunoastem o reglementare legislativa care sa nominalizeze direct perioada de somaj tehnic dar prin deductie si coroborarea unor prevederi legale se poate stabili ca perioada de somaj tehnic se considera stagiu de cotizare, astfel :
- Conform art 52 alin (1) litera c) din codul muncii legea 53/2003 pe timpul suspendarii contractului de munca din initiativa angajatorului in cazul intreruperii (somaj tehnic) sau reducerii temporare a activitatii raporturile de munca nu inceteaza.
- Conform art 6 alin (1) punctul I litera a) din legea pensiilor 263/2010 in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract de munca.
- Conform art 31 din normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011 constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1