Subiect "Pensie" Deschis de Vali Cosma la data: 08/30/2015 2:37pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Vali Cosma la data: 08/30/2015 2:37pm
Gen: M
Data nasterii:1953

Stagiul de cotizare: Inainte de 1990: - 2 ani scola militara. - 4 ani si trei luni cadru activ, maistru mlitar, arma transmisiuni. - 12 ani diverse activitati in functii civile

Total = peste 18 ani

In Romania nu am mai lucrat din 1990 In prezent fara activitate.

Intrebare: Ce beneficii am pentru cei peste 6 ani de scoala militara si de cadru militar?

Pot sa ies la pensie anticipat si la ce varsta?
Re: Pensie
Scris de: la pensie la data: 08/31/2015 8:19am
Conform legii pensiilor 263/2010 si anului de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Perioada scolii militare se asimileaza stagiului de cotizare si se cumuleaza la acesta iar pe aceasta perioada se ia in calculul punctajului pensiei salariul minim pe economie.
Perioada de cadru activ in armata se considera stagiu de cotizare si se calculeaza la pensie asemanator perioadei lucrate in civilie
Va sugeram sa va interesati daca perioada lucrata in armata se incadreaza in una din grupele de munca, incadrarea in una din grupa I de munca ar constitui un avantaj
Daca ati lucrat in strainatate (in una din tarile cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale) cu contract de munca si ati platit contributie la pensie aceasta perioada ar putea fi cumulate la stagiul de cotizare (numai ca vechime) in vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata partiala.
Pentru a putea iesi la pensie anticipata partiala trebuie sa aveti varsta minima de 60 ani (pe care o aveti) si stagiul complet de cotizare de 35 ani, conditie pe care o indepliniti numai daca ati lucrat in strainatate (in una din tarile cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale) cu contract de munca si ati platit contributie la pensie o perioada de 17 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1