Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de preda aurel la data: 08/31/2015 1:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: preda aurel la data: 08/31/2015 1:55am
Gen:m
Data nasterii:31.01.1957
Stagiul de cotizare:43
Alte date:studii medii
Intrebare:In perioada 1984-1993 mi-am desfaasurat (executie cond magistrale petrol si gaze,statii uscare gaze, etc)cu program de 10-12 ore in mod obligatoriu datorita naturii lucarilor societatii.
Ce trebuie sa intreprind ca aceste venituri suplimentare sa fie luat in calcul la pensia la linita de varsta.?
Mentionez ca in aceste perioada am avut si grupa I si II de munca
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 09/01/2015 4:54am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 31 ianuarie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu va putem calcula reducerea varstei de pensionare deoarece nu ati precizat stagiile lucrate in grupele de munca.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, la varsta de 60 ani.
Modul de valorificare a perioadei lucrate peste programul normal de lucru de 8 ore zilnic depinde de modul de retribuire a orelor suplimentare.
-Daca pentru programul prelungit ati primit un spor inclus in salariul tarifar nu trebuie sa intreprindeti nimic deoarece salariul tarifar marit se introduce automat in calcul.
- Daca pentru orele suplimentare ati primit un spor permanent numit spor pentru lucru sistematic peste program cereti o adeverinta de la angajator cu acest spor pe care o depuneti la dosarul de pensie si acest spor va fi luat in calcul.
- Daca programul de lucru nu era fix si lucrati ore suplimentare ocazionate de anumite lucrari si plata acestor ore suplimentare se facea in fiecare luna in functie de numarul de ore suplimentare efectuate, cereti o adeverinta de la angajator cu sumele primite lunar pe care o depuneti la dosarul de pensie urmand ca aceste sume sa fie luate in calcul. Daca aceste sume nu sunt luate in calcul de catre Casa de pensii deschideti o actiune in justitie (la tribunal) impotriva acesteia invocand decizia 5/2010 a ICCJ. Actiunea in justitie este scutita de taxe.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1