Subiect "cand pot iesii la pensie ??" Deschis de nicolae nicoleta la data: 09/20/2015 7:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cand pot iesii la pensie ??
Scris de: nicolae nicoleta la data: 09/20/2015 7:51am
Gen:f
Data nasterii:31.05.1962
Stagiul de cotizare:30 ani
Alte date:2 ani grupa 1-a,13 ani grupa a 2-a
Intrebare:daca am lucrat 15 ani de grupe,din care 2 ani grupa a 1-a si 13 ani de grupa a doua , inca 3 ani de cand lucrez in germania.la cati ani pot iesii la pensia de drept?ce acte trebuie sa aduc de la locul de munca din germania in romania ca sa pot iesii la pensie.
Re: cand pot iesii la pensie ??
Scris de: la pensie la data: 09/21/2015 7:46am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si ambele componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 31 august 2024 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiile de 2 ani in gr I si 13 ani grupa II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 4 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare de 34 ani si 3 luni.
Pentru stagiul de 2 ani conditii speciale si 13 ani in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 9 luni adica in 28 februarie 2021.
Va puteti pensiona cu pensie anticipata partiala, diminuata cu 13,50 % la varsta de 57 ani si 3 luni adica in 31 august 2019.
Pentru a beneficia de pensiile de mai sus nu trebuie sa aduceti niciun act din Germania.
Nu cunoastem legislatia pensiilor din Germania dar daca aceasta prevede un anumit stagiu de cotizare pe care nu-l aveti, puteti sa-l completati cu stagiul de cotizare din Romania. In acest caz pentru completarea stagiului de cotizare din Germania cereti informatii la institutia care se ocupa cu pensiile acolo.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1