Subiect "Pensie minima garantata" Deschis de Sanda Barbieru la data: 10/13/2015 11:26am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie minima garantata
Scris de: Sanda Barbieru la data: 10/13/2015 11:26am
Gen:feminin
Data nasterii:2 09 1943
Stagiul de cotizare:
Alte date:Handicap gr1 permanent NEVAZATOARE
Intrebare:Are pensie de la ISTH de nevazatoare, mai poate beneficia de pensie minima garantata? A lucrat la CAP, dar nu si-a depus dosar. Multumim!
Re: Pensie minima garantata
Scris de: la pensie la data: 10/14/2015 8:29am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta din data de 02 septembrie 2000 de la varsta standard de pensionare de 57 ani, stagiul complet de cotizare de 25 ani daca are lucrat stagiul minim de cotizare de 8 ani 1 luna si 15 zile.
Pentru a i se calcula stagiul de cotizare trebuie sa prezinte la Casa de pensii dovada perioadei lucrate la CAP si normele realizate si functionarii de la Casa de pensii ii calculeaza stagiul de cotizare in ani utili si daca acesta este de minim 8 ani 1 luna si 15 zile i se acorda pensie pentru limita de varsta.
Daca pensia pentru limita de varsta calculata cumulata cu alte venituri, primite din pensii platite din alte sisteme de pensii sau drepturi platite din sistemul public de pensii, este mai mica decat pensia sociala minima garantata (acum aceasta este de 400 lei) i se acorda aceasta pensie sociala minima garantata.
Indemnizatia de persoana cu handicap nu este pensie, nici nu este platita din sistemul public de pensii si conform prevederilor legii 118/2010 nu trebuie luata in calculul venitului realizat in vederea acordarii pensiei sociale minime garantate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1