Subiect "drept la pensie" Deschis de valeria c. la data: 10/22/2015 1:47pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
drept la pensie
Scris de: valeria c. la data: 10/22/2015 1:47pm
Gen:feminin
Data nasterii:30.10.1966
Stagiul de cotizare:7 ani
Alte date:am lucrat in sectorul chimie 7 ani in grupa I-a de munca, am plecat din tara.
Intrebare:Am dreptul la pensie de la statul roman? La ce varsta? Mentionez ca nu am renuntat la cetatenia romana.
Re: drept la pensie
Scris de: la pensie la data: 10/23/2015 2:40am
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 30 septembrie 2029 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 7 ani in gr I beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 10 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 7 ani in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 5 luni adica in 30 martie 2026 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 34 ani si 10 luni.
La calculul stagiului complet de cotizare de mai sus se are in vedere stagiul total realizat in Romania de 10 ani si 6 luni si stagiul de cotizare din strainatate daca ati lucrat si cotizat in strainatate iar tara in care ati lucrat are incheiat cu Romania un contract bilateral in domeniul asigurarilor sociale (tarile din Uniunea Europeana au toate incheiate astfel de contracte).
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 62 ani si 11 luni trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani adica sa complectati stagiul de cotizare actual din Romania cu 4 ani si 6 luni. Completarea stagiului minim se popate face fie prin modalitatile de mai sus fie prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii din Romania pe perioada care va lipseste. In cadrul acestui contract se plateste o contributie lunara care se stabileste in fiecare an. In acest an este stabilita la 223 lei
Va puteti pensiona cu pensie anticipata partiala, diminuata cu 13,50 % la varsta de 57 ani si 11 luni adica in 30 septembrie 2024 daca atunci aveti indeplinit stagiul complet de cotizare de de 34 ani si 10 luni in aceleasi conditii prezentate mai sus la reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa I de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1