Subiect "Baza calcul pensie" Deschis de Pirvu Claudia la data: 10/23/2015 2:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Baza calcul pensie
Scris de: Pirvu Claudia la data: 10/23/2015 2:33am
Gen: feminin
Data nasterii: 22.03.1967
Stagiul de cotizare:25 ani grupa 1 si 5 ani grupa 2
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Lucrez la o societate care, in prezent, in baza contractului colectiv de munca, mi-a oferit salarii compensatorii pe durata unui an, incepand cu 01.12.2015. Pe langa salariile compensatorii beneficiez si de un an somaj.
As putea sa ma pensionez la terminarea somajului si implicit a salariilor compensatorii?
Cum se va calcula pensia? Se ia in calcul somajul sau salariul?
Daca nu se ia in calcul salariul, ar trebui sa ma reangajez pt a avea baza la pensie salariul de la noul angajator? Care ar fi minimul de luni lucrate?
Va multumesc anticipat.
Re: Baza calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 10/23/2015 3:37am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 martie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiile de 25 ani in gr I si 5 ani grupa II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 13 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare de 44 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de cotizare de 25 ani in conditii speciale si 5 ani in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 12 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 50 ani si 6 luni adica in 22 septembrie 2017.
Deci nu va veti putea pensiona la terminarea somajului si a salariilor compensatorii ci peste 9 luni.
Pe perioada somajului si a salariilor compensatorii la calculul pensiei se au in vedere atat indemnizatia de somaj (in intregime) cat si salariul compensatoriu (in intregime daca se plateste CAS atat pentru angajator cat si pentru angajat si numai o treime daca se plateste CAS numai pentru angajat.)
Valoarea ultimului salariu nu are asa mare importanta precum credeti dv ci acesta influenteaza pensia ca oricare alt salariu lunar. Deci nu are importanta daca in luna anterioara pensionarii ati fost angajata sau nu ci important este cate puncte ati realizat pe perioada lucrata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1