Subiect "Precizari L.223/2015" Deschis de Negoi Florica la data: 10/23/2015 9:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Precizari L.223/2015
Scris de: Negoi Florica la data: 10/23/2015 9:58am
Gen:masculin
Data nasterii:06 01 1953
Stagiul de cotizare:
Alte date:30 de ani (20 ani in sistemul public si 10 ani in armata)
Intrebare:La data de 06 01 2013 ,beneficiind de prevederile L. 341/2004,implinind varsta de 60 de ani,am solicitat si mi s-a emis decizie de pensionare pentru limita de varsta la stabilirea cuantumului luindumi-se tot stagiul(20 ani sistemul public + 10 ani lucrati in armata.Odata cu aparitia L.223/2015 care imi da dreptul conform art 19 sa solicit pensie militara avand minimum 10 ani lucrati in armata,doresc sa solicit aceasta in paralel cu o cerere adresata case judetene de pensii de unde primesc in prezent pensie, prin care sa solicit o noua decizie de pensie al carei cuantum sa nu mai cuprida perioada de 10 ani lucrati in armata .Pot sa fac acest lucru sau nu ?Va multumesc anticipat
Re: Precizari L.223/2015
Scris de: la pensie la data: 10/25/2015 10:36am
Situatia dv este neclara.
Nu ati precizat la iesirea la pensie conform legi pensiilor 263/2010 din care sector de activitate ati iesit la pensie, public sau militar. Noi presupunem ca in anul 2013 nu ati iesit la pensie din sectorul militar ci din sectorul public si in acest caz nu puteti beneficia de prevederile legii pensiilor militare 223/2015 si nici de doua pensii una din sectorul public si alta din sectorul militar asa cum doriti dv. Daca cititi cu atentie art 19 din legea pensiilor militare 223/2015, care intra in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2016, veti vedea ca pot beneficia de prevederile acestui articol militarii care sunt trecuti in rezerva dupa intrarea in vigoare a acestei legi.
Re: reducere virsta de pensionare
Scris de: Lucian la data: 10/25/2015 1:06pm
Gen:masculin
Data nasterii:3.09.1957
Stagiul de cotizare:38
Alte date:
Intrebare:Buna ziua , virsta standard de pensionare se reduce si pentru fractiuni de ani lucrate in conditii speciale si deosebite ? De exemplu daca am lucrat 10 ani si 2 luni in conditii speciale (gr. 1) beneficiez de 5 ani si o luna reducere ? si daca am lucrat 8 ani si 6 luni in conditii deosebite (gr. 2 ) beneficiez de 1 an 7 luni si 15 zile de reducere ? va multumesc.
Re: Precizari L.223/2015
Scris de: la pensie la data: 10/26/2015 9:45am
Pentru Lucian
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 03 septembrie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiile de 10 ani si 2 luni in gr I si 8 ani si 6 luni in grupa II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 7 ani (se acorda numai pentru ani intregi) care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare de 45 ani.
Pentru stagiul de cotizare de 10 ani si 2 luni in conditii speciale si 8 ani si 6 luni in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 6 luni adica in 03 martie 2016. Pentru stagiile de cotizare lucrate in conditii specile se acorda reducerea varstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare an intreg lucrat in aceasta grupa daca stagiul este de minim 2 ani. Pentru stagiile de cotizare lucrate in conditii deosebite se acorda reducerea varstei de pensionare cu 1 an pentru primii 6 ani lucrati in aceasta grupa dupa care se acorda o reducere de 6 luni pentru fiecare 2 ani ce depasesc stagiu de 6 ani. Lunile neutilizate la grupa conditii specile (gr I) pot fi cumulate cu perioadele neutilizate in grupa conditii deosebite (gr II) daca impreuna se realizeaza o perioada de 2 ani pentru acordarea unei reducerinsuplimentare de 6 luni, dar nu este cazul dv
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1