Subiect "stagiu incomplet" Deschis de Klára Kalamár la data: 11/04/2015 2:02pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiu incomplet
Scris de: Klára Kalamár la data: 11/04/2015 2:02pm
Gen:F
Data nasterii:21.01.1960
Stagiul de cotizare:30 ani 5 luni (din care 4 ani 11 luni stagiu asimilat – facultate, cursuri de zi)
Alte date: pensie de invaliditate gr. III din data de 01.04.2010
Intrebare: La data pensionării am avut stagiul complet de cotizare de 30 de ani realizat, conform legii pensiilor atunci în vigoare (L. 19/2000). Insă conform Legii 263/2010 îmi lipsesc 15 luni până la îndeplinirea acestei condiţii, care acum este de 31 ani şi 8 luni în cazul meu. Menţionez că de la data pensionării nu am lucrat şi deci nu am plătit contribuţii la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Aş dori să ştiu următoarele:
1. Dacă aceste 15 luni lipsă vor avea vreun efect negativ la calculul pesiei mele la limita de vârstă?
2. Cât timp ar trebui să plătesc contribuţii la bugetul asigurarilor sociale de stat pentru a îndeplini din nou conditia stagiului complet de cotizare şi care ar fi suma minimă obligatorie a contribuţiei?
3. Având în vedere cele de mai sus (nerealizarea stagiilor complete de cotizare în momentul de faţă şi dorinţa mea de a se conforma noii legi a pensiilor) când (în ce an) pot solicita să nu mai fiu supusă revizuirii medicale conform art. 79 (1) c) a Legii 263/2010?

Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsurile Dvs.
Cu stimă,
Klára Kalamár
Re: stagiu incomplet
Scris de: la pensie la data: 11/05/2015 4:18am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 21 septembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
La iesirea la pensie pentru limita de varsta nu veti avea stagiul complet de cotizare pentruca la aceasta pensie se ia in calcul si stagiul asimilat pentru perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate. Pe aceasta perioada la calculul punctajului pensiei se ia in calcul in loc de salariu pensia de invaliditate primita.
Pentru a beneficia de prevederile art79 alin (1) litera c) din legea pensiilor adica de scutirea de revizuirea periodica a capacitatii de munca trebuie sa indepliniti conditia sa aveti varsta minima de 56 ani si 8 luni si stagiul complet de cotizare de 31 ani ÅŸi 8 luni fara a lua in calcul perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Pentru a va completa stagiul de cotizare cu cele 15 luni care va lipsesc puteti incheia un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii.
La incheerea acestui contract atentionati functionarul ca il incheeati in vedere beneficierii de revizuirea medicala periodica. In cadrul acestui contract cereti sa platiti suma minima. Aceasta se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pe anul 2015 aceasta a fost stabilita la 223 lei iar suma asigurata la 845 lei
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1