Subiect "am dreptul legal la pensie anticipata?" Deschis de POPESCU ALICE la data: 11/08/2015 6:46pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
am dreptul legal la pensie anticipata?
Scris de: POPESCU ALICE la data: 11/08/2015 6:46pm
Gen:F
Data nasterii:22.02.1960
Stagiul de cotizare:31 ANI
Alte date:12 ANI IN GRUPA II
Intrebare: AS AVEA URMATOARELE INTREBARI :
- DACA SI CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT (DAR LA LIMITA DE VARSTA)?
- CU CE DIMINUARE A PENSIEI?

AM INCETAT CONTRACTUL DE MUNCA CU ACORDUL PARTILOR SI AM PRIMIT SALARII COMPENSATORII,APOI AM FOST 1 AN IN SOMAJ. CU RESPECT V-AS SRUGA SA-MI SPUNETI DACA PENTRU A-MI CALCULA VALOAREA PENSIEI LUNARE ,POT ADAUGA LA SALARIILE DIN TOTI ANII LUCRATI SI SALARIILE COMPENSATORII SI INDEMNIZATIA DE SOMAJ? MULTUMESC ANTICIPAT!
Re: am dreptul legal la pensie anticipata?
Scris de: la pensie la data: 11/09/2015 3:46am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 octombrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de cotizare de 12 ani lucrat in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati stagiul de cotizare total de 35 ani.
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 2 luni adica in data de 22 aprilie 2019.
Aveti dreptul la pensie anticipata, diminuata cu 22,25 % la varsta de 56 ani si 8 luni adica in data de 22 octombrie 2016.
Nu este clar daca ati primit salarii compensatorii sau salarii de completare
Luarea in calcul a acestora depinde de CAS -ul platit pentru ele.
Daca ati primit un anumit numar de salarii, platit tot odata de catre angajator, pentruca ati acceptat intrarea in somaj, pentru aceste sume s-a platit CAS si pentru angajat si pentru angajator si aceste sume intra integral in calculul pensie, dar fara a depasi sumele indicate de noi pe site la adresa
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Daca ati primit in fiecare luna, concomitent cu indemnizatia de somaj o suma de completare in mod normal pentru aceasta se plateste CAS numai pentru angajat si in acest caz in calculul pensiei intra numai o treime din suma primita. Este bune in acest caz sa intrebati angajatorul cat CAS s-a platit pentru aceste sume pentruca unii angajatori din proprie initiativa platesc CAS ul pentru angajat si daca a platit se ia in calculul pensiei intreaga suma.
Indemnizatia de somaj se ia integral in calculul pensiei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1