Subiect "pensionare Anticip partial" Deschis de mariana marza la data: 12/04/2015 7:16am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare Anticip partial
Scris de: mariana marza la data: 12/04/2015 7:16am
Gen: Feminin
Data nasterii: Martie 1958
Stagiul de cotizare: 29 ani 3 luni
Alte date: 8,5 ani Grupa 2 cu 100%
Intrebare:
Buna ziua,
Sunt nascuta in martie 1958 si am stagiu cotizare (la 30.12.2015) de 29ani 3 luni ( format din Lucrat efectiv 24a6l + Somaj 3a5l + ctr Asigurat 1a4l ).
Am lucrat grupa II , 8ani 6luni cu 100%.
Cu cat se majoreaza stagiul de cotizare cu perioada lucrata in gr.II ?
Conform Lg 263/2010 ma pot pensiona la Limita Varsta in Martie 2019 cu un stagiu complet de cotizare de 31 ani (fara sa iau in calcul gr.II).
Cum pot iesi la pensie anticipat partial, avand in vedere ca trebuie sa am un stagiu de cotizare de minim 31 ani ?
Perioada de 1an 9 luni care imi lipseste din stagiul de cotizare (explicat mai sus) se poate compensa din majorarea vechimii rezultate din ce am lucrat in gr.II ?
As vrea sa depun dosarul de pensionare anticipata partial in Ianuarie 2016.
Va multumesc pt ajutor
Re: pensionare Anticip partial
Scris de: la pensie la data: 12/06/2015 2:36pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in luna martie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani, stagiul complet de cotizare de 31 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de cotizare de 8 ani si 6 luni lucrat in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupei de munca de 2 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru perioada de somaj si contract de asigurare sociala si realizati un stagiu total de cotizare de 31 ani si 3 luni adica mai mare de stagiul complet de cotizare.
Pentru stagiul de 8 ani lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in luna septembrie 2017.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala , diminuata . Diminuarea depinde de data la care o cereti.Daca o cereti in luna ianuarie 2016 in ziua cand realizati varsta de 57 ani si 10 luni diminuarea va fi de 15 %
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1