Subiect "calcul punctaj pensie" Deschis de PETRE MONICA la data: 12/09/2015 8:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul punctaj pensie
Scris de: PETRE MONICA la data: 12/09/2015 8:15am
Gen: F
Data nasterii: 09.07.1955
Stagiul de cotizare: 37 de ani (plus 4 ani de facultate)
Alte date:
Intrebare: desi am parcurs integral introducerea datelor in programul "lapensie.ro", sunt inca nelamurita daca punctajul obtinut / pensia calculata sunt corecte.
Am aceasta suspiciune intrucat, pe masura introducerii datelor, cand am ajuns la anul 1992, mi-a aparut scris cu rosu ca din sept. 1992 sporurile sunt incluse in salariul trecut in cartea de munca. In situatia mea, acestea nu au fost introduse in salariu, si sunt inscrise in cifre separate sub salariul de incadrare, dupa care se face un total. Eu am trecut in programul "lapensie.ro" sporurile in continuare, si dupa 1992, dar nu am siguranta ca programul le ia in calcul. Ar fi fost mai bine sa le calcuelz separat, si sa le trec direct la rubrica de Salariu?
De asemenea, cand am primit buletinul de calcul de la Casa de Pensii, desi in colanele acestuia la rubricile de sporuri de vechime sau alte sporuri se specifica atat "procent" cat si "suma", in buletin apar numai procentele. De aceea nu am siguranta daca sporurile au fost luate in calcul corect.
Nu in ultimul rand, in comparatie cu alte persoane cunoscute care au iesit la pensie in ultimele luni, dar au avut salarii mult mai mici decat mine in ultimii 15 ani, pensia ce mi-a fost comunicata prin decizie acum cateva zile mi se pare mult prea mica fata de ultimul salariu (cca. 20% din ultimul salariu brut, fata de altii care mi-au spus ca se situeaza chiar la peste 50%!).
As aprecia daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

Multumiri anticipate pentru bunavointa.
Re: calcul punctaj pensie
Scris de: la pensie la data: 12/10/2015 5:01am
Introducerea datelor este relativ buna cu mici exceptii pe care le indicam mai jos
1 Anul universitar incepe cu luna octombrie si se termina cu luna septembrie cu exceptia ultimului an in care este posibil ca absolventii sa se incadresze anterior terminarii vacantei. In cazul dv in ultimul an ati introdus gresit codul "F" in luna octombrie 1978 daca nu v-ati angajat in aceasta luna selectati "-".
2 Ati introdus salarii mai mari in perioadele in care suma pentru care s-a retinut CAS a fost limitata asa cum explicam noi pe site la pagina de la adresa
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Dv nu ati respectat aceasta limitare si ati introdus salarii mai mari in anii 2002 - 2006, 2012, 2014 si 2015 dar rezultatul nu este gresit deoarece programul face automat limitarea.
3 Daca sporurile nuau fost incluse in salariu incepand cu septembrie 1992 este corect sa introduceti sporurile separat pana la introducerea in salariu.
4 Sporurile se introduc o singura data in % sau suma fixa asa cum au fost primite.
5 Nu este corecta comparatia pensiei cu ultimul salariu daca punctajul pensiei se calculeaza avand in vedere salariile pe toata perioada lucrata.
6 Rezultatul iesit din calculul cu programul de pe site trebuie corectat astfel
- Punctajul mediu al pensiei se face impartind punctajul total la stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 30 ani si 2 luni (30,16667)
Ex 100/30,16667 = 3,31492 puncte
- Punctajul de mai sus se corecteaza inmultindu-l cu 1,07 daca ati iesit initial la pensie in anul 2015
Ex 3,31492 X 1,07 = 3,54696 puncte
Valoarea pensiei se calculeaza inmultind punctajul corectat cu valoarea punctului de pensie din anul 2015 care este de 830,20 lei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1