Subiect "Calcul pensie de invaliditate" Deschis de Cecilia Crisan la data: 01/10/2016 7:10am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Cecilia Crisan la data: 01/10/2016 7:10am
Gen:F
Data nasterii:04.06.1958
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:certificat de handicap definitiv (care nu necesita revizuire), gr III din anul 2011,
Intrebare: Daca in acest an, Comisia abilitata ar decide ca handicapul diminueaza capacitatea de munca, cu cel puntin 50%, atunci cum s-ar calcula pensia de invalidate corespunzatoare?
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 01/11/2016 7:25am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 04 iulie 2019, la varsta standard de pensionare de 61 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Am luat in calcul ca aveti certificat de handicap mediu din anul 2011.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate in acest an trebuie sa cereti expertizarea capacitatii de munca de catre comisia de expertiza a capacitatii de munca organizata pe langa Casa teritoriala de pensii. Daca aceasta comisie constata ca diminuarea capacitatii de munca s-a facut cu cel putin 50 % (capacitatea de munca este de 50 % sau mai mica) vi se acorda gradul III de invaliditate si puteti beneficia de pensie de invaliditate.
In cazul dv calculul pensiei de invaliditate se face asemanator cu calculul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare adica astfel :
- Se calculeaza un punctaj lunar impartind veniturile obtinute lunar (dovedite prin documente), pe toata perioada lucrata, la salariul mediu pe economie din acea luna, anuntat de Institutul National de Statistica.
Aceste salarii le gasiti pe site-ul nostru la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/salariul-mediu-pe-tara.php
- Se calculeaza un punctaj anual prin impartirea sumei punctajelor lunare dintr-un an calendaristic la 12.
- Se calculeaza punctajul total realizat prin suma punctajelor anuale pe toata perioada lucrata la care se adauga punctajele acordate pentru contributia la pensie suplimentara inainte de aprilie 2001.
- Se calculeaza punctajul mediu anual prin impartirea punctajului total realizat la stagiul complet de cotizare. Incazul dv se foloseste stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna ( 31,08333 ani ).
- Se corecteaza punctajul mediu anual realizat cu un coeficient de corectie stabilit anual. In anul 2016 coeficientul de corectie a fost stabilit la 1,09.
Scris de: Cecilia Crisan la data: 01/11/2016 8:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspunsul prompt si detaliat.
In concluzie,inteleg ca in situatia descrisa, pensia de invaliditate este mai avantajoasa decat pensia anticipata partiala, intrucat se tine cont numai de stagiul de cotizare, nu si de varsta.
Scris de: la pensie la data: 01/11/2016 8:32am
Concluzia dv este corecta deoarece pensia anticipata partiala ceruta cu cca 3 ani si 6 luni inainte de varsta standard de pensionare este cu cca 31,50 % mai mica decat pensia dew invaliditate ceruta la aceiasi data.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1