Re: cumul pensie salariu
Scris de: Stefan Tugui la data: 01/24/2016 1:11pm
Gen:M
Data nasterii:08.06.1950
Stagiul de cotizare:43
Alte date:
Intrebare:Sunt profesor in invatamantul preuniversitar si am implinit varsta de pensionare in iunie 2015 cand am dorit sa depun dosarul de pensionare.Nu mi-a fost primit pe motiv ca profesorii se pot pensiona doar in septembrie. Stiind ca e in vigoare legea cumulului pensie-salariu ma asteptam ca in septembrie sa primesc si pensia incepand din iune. Nu a fost asa!Profesorii au dreptul de a munci inca 3 ani dupa varsta de pensionare, cu acordul C.A. Eu lucrez inca,nu am intrerupt contractul de munca cu scoala unde activam.Am dreptul sa primesc si pensia si salariul in conditii de salariat vechi sau trebuie sa incetez contractul de munca actual si sa fiu platit cu ora pe un contract nou?
Re: cumul pensie salariu
Scris de: la pensie la data: 01/25/2016 4:24am
Pensia nu o puteti primi decat depunand un dosar de pensie la terminarea anului scolar adica la 01 septembrie. Daca dosarul depus in luna iunie a fost respins acesta trebuia redepus in la 01 septembrie si daca angajatorul era de acotd puteati lucra in continuare cumuland pensia cu salariu.
Conform legii 53/2003 art 56 alin (1) litera c), Codul muncii angajatorul este obligat ca in timp de 5 zile de la realizarea varstei standard de pensionare ( in cazul dv de 65 ani) sa declare incheierea de drept a actualului dv contract de munca si daca este de acord sa va intocmeasca un alt contract de munca.
Daca in prezent lucrati in functie de cadru didactic mai puteti depune dosarul de pensie in cursul anului scolar numai cu acordul inspectoratului scolar iar fara acest acord la 01 septembrie 2016 lucrand in continuare si dupa aceasta data numai cu acordul angajatorului.