Subiect "pensie cumulata italia romania" Deschis de iulia la data: 01/24/2016 3:14pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie cumulata italia romania
Scris de: iulia la data: 01/24/2016 3:14pm
Gen:
Data nasterii:18 09 1963
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:am 11 ani lucrati la termoficare in romania si muncesc part time in italia di '96 ,unde imi convine sa cer pensie?...p.s nu stiu ce sa scriu la stagiul de cotizare (ce inseamna?),scuze!!
Re: pensie cumulata italia romania
Scris de: la pensie la data: 01/25/2016 6:02am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Stagiul de cotizare este perioada in care se plateste contributia la pensie
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
In perioada lucrata a platit contributie la pensie angajatorul pentru dv si vi se ia in calculul stagiului de cotizare in Romania toata perioada lucrata
Vi se deschide dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 6 luni adica in data de 18 martie 2026 daca atunci aveti stagiu de cotizare minim de 15 ani
Stagiul dv de cotizare lucrat in Romania poate fi completat in vederea realizarii stagiului minim de cotizare daca faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Italia (daca acolo ati cotizat pentru pensie) pana la insumarea unui stagiu de cotizare minim de 15 ani. Punctajul pensiei in Romania se calculeaza numai pentru perioada lucrata in Romania .
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 6 luni daca stagiul de cotizare din Romania cumulat cu cel din Italia realizeaza stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 33 ani si 4 luni.
Completarea stagiului din Romania nu influenteaza calculul pensiei in Italia.

Pentru mai multe informatii privind domeniul dv de interes vizionati site-ul Casei Nationale de Pensii din Romania la adresa
https://www.cnpp.ro/relatii-internationale
facand click pe paginile care va intereseaza.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1