Subiect "contributie pensie in alta tara membra UE si pensie anticipata in Romania" Deschis de lidia afloarei la data: 01/25/2016 3:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
contributie pensie in alta tara membra UE si pensie anticipata in Romania
Scris de: lidia afloarei la data: 01/25/2016 3:13am
Gen:F
Data nasterii:01.10.1959
Stagiul de cotizare:32
Alte date:Momentan lucrez in alta tara membra UE

Intrebare:Momentan lucrez in alta tara membra UE in care imi platesc contributia la pensie din fonduri proprii ca persoana fizica autorizata: pot sa beneficiez de pensie partiala anticipata sau de pensie anticipata in Romania in acet caz? am 32 de ani de contributie in Romania si va rog sa-mi precizati in ce conditii pot beneficia de pensie in Romania daca eu obtin venituri din activitati independente in alta tara din uniunea europeana.
Multumesc anticipat
Re: contributie pensie in alta tara membra UE si pensie anticipata in Romania
Scris de: la pensie la data: 01/26/2016 3:20am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Vi se deschide dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani si 7 luni adica in data de 01 mai 2021, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 7 luni si stagiu de cotizare minim de 15 ani
Punctajul pensiei in Romania se calculeaza numai pentru perioada lucrata in Romania .
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 45 %, la varsta de 56 ani si 7 luni adica in 01 mai 2016. Deoarece pentru a beneficia de aceasta pensie se pune conditia sa aveti realizat stagiul complet de cotizare iar dv l-ati depasit, nu trebuie sa mai aduceti documente din Italia pentru completarea stagiului de cotizare
Dosarul de pensie poate fi depus in Romania personal de dv sau de o persoana din Romania imputernicita de dv prin procura eliberata de un notar public sau de catre ambasada sau consulatul Romaniei in tara in care va aflati.
Scris de: afloarei lidia la data: 01/28/2016 2:42am
Gen:f
Data nasterii:01.10.1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:multumesc pentru raspuns, dar rog precizare pentru situatia in care solicit in Romania pensie partiala anticipata la 01.05.2016 mai pot fi angajata in Italia unde ma aflu ?daca am un PFA sau sunt angajata cu un contract de munca si imi platesc obligatiile/contributia la pensie acolo, mai pot pastra pensia anticipata partiala sau anticipata din Romania?
Cu stima,
Scris de: la pensie la data: 01/29/2016 8:27am
In legislatia pensiilor nu este o precizare specifica acestei situatii ci se prevede ca se suspenda pensia anticipata partiala daca obtine venituri pentru care trebuie sa plateasca contributie de asigurari sociale subintelegandu-se in tara.
Celor care s-au adresat direct cu aceasta intrebare functionarilor de la Casa de pensii li s-a raspuns ca celor care lucreaza chiar si cu contract de munca si platesc cotributie la pensie in alta tara pot beneficia in Romania de pensie anticipata partiala fara a fi suspendata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1