Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de lucia la data: 01/25/2016 11:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: lucia la data: 01/25/2016 11:56am
Gen:F
Data nasterii:3.05.1958
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Doresc sa depun dosarul pt pensie anticipata partia la 1 feb 2016 si sa mai lucrez pana la data de 29 feb 2016.Sa presupunem ca decizia de pensionare va iesi la data 1 aprilie.
Intrebari:
1. Cum se calculeaza nr de luni de anticipare? de la 1 feb,de la 1 martie sau de la 1 aprilie?
2. Incepand din ce luna (inclusiv) mi se va plati pensia?
3. CAS -ul platit in luna feb se include in punctajul pt pensie?
4. Eu ma voi duce cu actele pregatite de mine ca sa depun dosarul la CP de sector. Ce trebuie sa faca angajatorul ?
Multumesc
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 01/26/2016 6:43am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 03 iunie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Va sfatuim sa depuneti dosarul de pensionare pe data de 03 februarie 2016 pentruca numarul de luni de anticipare se calculeaza de la data depunerii dosarului pana la data cand realizati varsta standard de pensionare in cazul dv 03 iunie 2019. In acest caz se ia in calcul o anticipare de 3 ani si 4 luni adica 40 luni iar diminuarea va fi de 30 %
Daca depuneti dosarul in 01 februarie 2016 se ia in calcul o anticipare de 41 luni si diminuarea va fi de 30,75 %
Pensia vi se acorda din data depunerii dosarului de pensie si se plateste incepand cu data la care depuneti dovada de incetare a activitatii. Daca incetati activitatea in 29 februarie 2016 si depuneti dovada incetarii activitatii in 01 martie 2016 de la aceasta data vi se plateste pensia.
Decizia de pensionare insa o veti primi cu intarziere de cateva luni iar pensia o veti primi in luna urmatoare celei in care s-a emis decizia primind si drepturile restante de la data la care ati depus dovada incetarii activitatii.
Sumele pentru care platiti CAS in luna februarie 2016 dupa depunerea dosarului de pensie nu se ia in calculul pensiei anticipate partiale ci la transformarea ei in pensie pentru limita de varsta.
Angajatorul nu are nicio contributie la dosarul dv de pensie decat aceea de a va elibera dovada incetarii activitatii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1