Subiect "Pensie anticipata partiala - plata din mana a ultimelor luni" Deschis de Elisabeta Ergi la data: 01/31/2016 3:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala - plata din mana a ultimelor luni
Scris de: Elisabeta Ergi la data: 01/31/2016 3:19am
Gen: Feminin
Data nasterii: 2 mai 1959
Stagiul de cotizare: 31 ani
Alte date: Din calculele facute as putea iesi la pensie anticipata partiala in cursul acestui an (2016)
Intrebare: 1. Pot plati din mana, anticipat, contributiile ramase pana la indeplinirea stagiului de cotizare pentru iesirea la PAP si depune dosarul de pensionare in acelasi timp?
2. In cazul in care as deveni somer, dupa perioada de somaj (12 luni), as putea depune dosarul pentru PAP? (Perioada de somaj de va lua in calcul?)

Va multumesc,
Geta
Re: Pensie anticipata partiala - plata din mana a ultimelor luni
Scris de: la pensie la data: 02/01/2016 9:31am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 02 octombrie 2020 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata atunci cand realizati stagiul complet de cotizare de 31 ani si 5 luni
Nu puteti sa va completati stagiul de cotizare prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii si sa depuneti in acelasi timp dosarul de pensionare. Acesta se depune numai dupa realizarea efectiva a stagiului de cotizare.
Daca intrati in somaj este recomandat sa asteptati terminarea perioadei de somaj deoarece aceasta se considera stagiu de cotizare asimilat, se ia in calculul stagiului de cotizare, se ia in calculul punctajului pensiei cu indemnizatia primita si in plus scade numarul de luni de anticipare si implicit scade diminuarea pensiei anticipate partiale.
Scris de: Geta la data: 02/05/2016 12:11pm
Va multumesc mult!
Am insa o nelamurire: cum pot afla cu exactitate care este data implinirii vechimii pentru iesire la pensie anticipat partial? Conform CM ar fi luna mai 2016, insa am perioade in care compania ne-a trimis in concediu fara plata? As putea calcula singura? Trebuie sa ma adresez CJP (nu spun care), desi sincer mi-e lehamite de abordarea de acolo? Cum ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat
Scris de: la pensie la data: 02/08/2016 3:03am
Va propunem ca mai intai sa va calculati singura avand in vedere ca
- Daca perioada de concediu fara plata este inainte de 01 aprilie 2001 nu se ia in calculul stagiului de cotizare decat in cazul cand este consemnata in carnetul de munca
- Daca perioada de concediu fara plata este dupa data de 01 aprilie 2001 puteti verifica daca este scazuta din stagiul de cotizare analizand ” Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” pe care o cereti de la Casa de pensii de care apartine domiciliul dv.
Urmatorul pas care trebuie facut este sa asteptati clarificarea situatiei dv daca treceti in somaj. Daca intrati in somaj beneficiati de stagiu de cotizare pe perioada somajului si va faceti un nou calcul la sfarsitul somajului.
Daca nu beneficiati de somaj sau la sfarsitul perioadei de somaj mergeti la Casa de pensii si cereti sa vi se calculeze stagiul de cotizare invederea depunerii dosarului sau a completarii lui prin contract de asigurare sociala de stat.
Re: Pensie anticipata partiala NOUA LEGE
Scris de: Elisabeta Ergi la data: 09/26/2016 2:41pm
Buna seara,
Incep prin a va spune ca am reusit sa ies la pensie (anticipat partial) si a va multumi pentru raspunsurile anterioare date.
Sunt totusi in postura de a va pune o noua intrebare din cauza noii legi privind pensiile.
Am depus actele de pensionare anticipata partiala pe 22 iunie 2016. Am primit decizia de pensionare in 2 septembrie 2016. Decizia a venit cu penalizarea calculata conform vechii legi care nu mai este in vigoare de pe 17 iulie.
Intrebarea este: pot beneficia de prevederile noii legi a pensiilor?
Daca da, ce ar trebui sa fac?

Va multumesc,
Geta
Scris de: la pensie la data: 09/27/2016 7:15am
Diminuarea pensiilor anticipate partiale cerute inainte de 17 iulie 2016, cum este si cazul dv, a fost calculata dupa vechile prevederi iar cele care au fost cerute dupa 17 iulie 2016 diminuarea este calculata conform modificarilor aduse legii pensiilor 263/2010 de catre legea 142/2016.
Scris de: Elisabeta Ergi la data: 09/28/2016 12:34am
Va multumesc pentru raspuns, insa este doar o constatare a ceea ce s-a intamplat.
Intrebarea este daca este normal sau, si mai mult, daca pot contesta (avand si sanse de succes) calcularea pensiei dupa un model care nu era in vigoare la data deciziei.
Cu stima,
Geta
Scris de: la pensie la data: 09/28/2016 7:30am
Regretam ca nu ati inteles raspunsul nostru care a fost destul de clar.
Pensiile sunt acordate la data lacare sunt cerute (data depunerii dosarului) nu la data in care a fost scrisa decizia si se aplica prevederile legale existente la acea data.
Deci dv ati depus dosarul (cererea) in data 22 iunie 2016 iar atunci se aplicau vechile prevederi de determinarea diminuarii pensiei anticipate partiale.
Deasemeni v-am precizat ca nu este posibila o interventie din partea dv pentru a vi se aplica modul de calcul al diminuarii pensiei anticipate partiale introdus prin legea 142/2016 dupa 17 iulie 2016.
Noi nu facem decat sa interpretam prevederile legale, din aceasta cauza seamana cu o constatare si nu vrem sa intelegeti ca noi suntem de acord cu acest mod de modificare a legii care duce la discriminari.
Scris de: Elisabeta Ergi la data: 09/28/2016 8:31am
Foarte clar!
Va multumesc!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1