Subiect "Plata CAS" Deschis de Mirona la data: 02/02/2016 1:11pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Plata CAS
Scris de: Mirona la data: 02/02/2016 1:11pm
Buna seara,

Sunt PF fara venituri si imi platesc lunar CAS-ul in baza unui contract individual incheiat cu Casa de Pensii. Pana anul trecut, contributia minima lunara era de 222 lei. Imi puteti spune va rog care este suma pe care trebuie sa o platesc de anul acesta, avand in vedere diferenta de cote de 10,5% si 26,3%?

Multumesc anticipat!
Re: Plata CAS
Scris de: la pensie la data: 02/03/2016 8:47am
Credem ca dv nu stiti cum se calculeaza contributiile pentru asigurare sociala si v-au speriat anumite emisiuni tv.
Dupa cate stim noi persoanele fizice autorizate platesc contributie de asigurare sociala astfel
-Daca prin declaratia fiscala individuala declara un venit anual mai mare de 4 salarii medii brute pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (in anul 2016 de 2681 lei X 4 = 10724 lei) platesc contributia individuala de asigurari sociale de 10,5% din suma declarata sau platesc 26,30 % din aceasta suma numai daca au acord incheiat cu angajatorul sa plateasca si contributia lui
- Daca prin declaratie fiscala individuala nu declara venit anual (cazul dv) se asigura prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii in care plateste o cota de 26,30 % (deci si cota angajatorului) din o suma minima asigurata ce reprezinta 35% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat
Astfel dv in anul 2015 ati platit o contributie lunara de 26,30 % din o suma minima asigurata de 845 lei (ce reprezinta 35 % din 2415 lei) adica 222 lei
In anul 2016 in cadrul contractului de asigurare sociala veti plati o contributie lunara de 26,30 % din o suma minima asigurata de 938 lei (ce reprezinta 35 % din 2681 lei) adica 247 lei
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1