Subiect "stagiu complet handicap accentuat" Deschis de Anamaria Ungureanu la data: 02/04/2016 5:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiu complet handicap accentuat
Scris de: Anamaria Ungureanu la data: 02/04/2016 5:29am
Gen:F
Data nasterii:ianuarie 1955
Stagiul de cotizare:30 (20)
Alte date: persoana cu handicap
Intrebare: Am ieșit recent la pensie, conform cu vârsta și stagiul standard de cotizare (60 de ani, cu 36 de ani vechime). La calculul punctului de pensie mi s-a considerat stagiul complet ca fiind de 30 de ani. Or, eu mi-am desfășurat întrega activitate în condițiile unui handicap accentuat preexistent (boala congenitala). As dori sa stiu daca normele de aplicare ale legii 263/2010, art. 58, prevăd împărțirea punctajuluiu total la 30, sau la 20 (de ani), conform cu stagiul diminuat, prevăzut la persoanele cu handicap. Mulțumesc.
Re: stagiu complet handicap accentuat
Scris de: la pensie la data: 02/05/2016 2:22am
Art 95 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 prevede ca in situatia persoanelor prevazute la art 58 din legea pensiilor la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la acest articol.
Deci in cazul dv daca vi s-a admis certificatul de handicap accentuat dobandit anterior calitatii de angajat trebuia sa se foloseasca stagiul complet de cotizare de doua treimi din 30 ani adica, asa cum precizati si dv 20 ani.
Va sfatuim sa faceti contestatie la Comisia Centrala de Contestatii. Contestatia se depune tot la registratura casei de pensii.
Scris de: Anamaria Ungureanu la data: 02/05/2016 4:06am
Va mulțumesc pentru răspuns, îmi este de mare folos. Cred însă că, inițial, nu am fost în regulă cu certificatul - fiind prost informată chiar la Casa de pensii. Mi s-a cerut la dosar doar ultimul certificat, ”nerevizuibil”, pe care sunt diverse coduri de încadrare, dar nu scrie explicit ”boală congenitală”. Îmi propun să duc toate certificatele din antecedent sau, și mai bine, să solicit un certificat nou la comisia de expertiză agreată de Casa de pensii. Sper că se va accepta recalcularea pe baza unor noi documente, așa cum este cazul și în alte situații de completare a dosarelor.
Scris de: la pensie la data: 02/05/2016 12:27pm
Trebuie sa va atentionam ca nu trebuie sa cereti certificat nou de la comisia de expertiza a capacitatii de munca ci de un certificat nou de la comisia de incadrare in handicap a persoanelor adulte de pe langa consiliul judetean.
Daca cititi art 43 din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011 veti intelege ca va trebuie un nou certificat de handicap in care sa fie consemnat ” că certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege”.
Scris de: Anamaria Ungureanu la data: 02/05/2016 12:45pm
Vă mulțumesc, este o informație prețioasă! Este mai logic decât ceea ce-mi închipuiam, pentru că tocmai la comisiile de care vorbiți (la DGASPC) suntem ținuți în evidență noi, cei cu handicap ”preexistent”.
Vă doresc cele bune, cu toată stima pentru munca dumneavoastră pe acest site.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1